150 predstavnika malog i srednjeg poduzetništva slušalo savjete za dobivanje EU sredstava

26.03.2014.

Više od 150 predstavnika različitih tvrtki sudjelovalo je na besplatnoj radionici o mogućnostima dobivanja potpore iz EU fondova i to u iznosima od 150.000 do 750.000 kn po projektu. Besplatne radionice HUP-a i Algebre bit će još održane 2. travnja u Splitu te 08. travnja u Osijeku.

U prostorijama HUP-a, pet je sati 150 sudionika pažljivo slušalo savjete na temu "Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa" na besplatnoj radionici koju je organizirala HUP-Udruga informacijskih i komunikacijskih djelatnosti (HUP-UIKD) i učilište Algebra. Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijava „Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa“ namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima, kojima će se u sklopu provedbe Operativnog programa „Regionalna konkurentnost 2007 - 2013“ dodijeliti bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od 24.061.600,00 kuna, pri čemu će se iznosi pojedinačnih potpora male vrijednosti kretati od 150.000,00 kuna do 750.000,00 kuna, uz sufinanciranje EU-a od min.70% do max. 85% prihvatljivih troškova.
Izniman odaziv zagrebačke radionice te veliki interes poduzetnika rezultirao je organizacijom dodatne radionice u Osijeku, stoga će stručni konzultanti prezentirati svoje savjete prvo na radionici u Splitu, 2. travnja 2014. od 12 do 17 sati (Učilište Algebra, Put Brodarice 6, Joker Centar – upravna zgrada) , a potom u HUP-ovoj podružnici u Osijeku 08. travnja s početkom u 11:00 sati.
„Inicijativa za održavanjem ovih radionica rezultat je suradnje dvije HUP-ove udruge; HUP ICT Udruge i HUP - Udruge malih i srednjih poduzetnika. Drago nam je da se našoj inicijativi priključilo i Ministarstvo poduzetništva i obrta koji također u okviru svojih redovnih procedura i sami organiziraju radionice sličnog sadržaja. Vjerujemo kako je ovo dobar način približavanja informacija malim i srednjim poduzećima o ovom projektu putem kojeg im se pruža mogućnost poboljšanja poslovnih procesa i vlastite konkurentnosti. Pored ovih radionica, za tvrtke iz ICT sektora, HUP u suradnji sa Agencijom za mobilnost, u ovaj četvrtak, 27.03. s početkom u 14:00 sati, organizira tematsku prezentaciju programa „Horizon 2020/Obzor 2020 – Mogućnosti za ICT sektor. Cilj HUP-a je unaprijediti kompetencije malih i srednjih tvrtki za sudjelovanje u referentnim natječajima programa Obzor 2020 i pomoći u izgradnji partnerstava i konzorcija u EU te na taj način povećati broj hrvatskih tvrtki koje se financiraju iz programa Obzor 2020. – izjavila je Jasminka Martinović, direktorica HUP-Udruge informacijskih i komunikacijskih djelatnosti.

Radionice vezane uz projekt "Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa" vode konzultanti za područje EU fondova: Ivan Ante Nikolić (Blink, voditelj radne skupine za EU fondove u HUP – Udruzi informatičke i komunikacijske djelatnosti) i Mario Protulipac (Algebra, predavač na programima vezanim uz pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova, a koji su među najtraženijim i najatraktivnijim programima ovog Učilišta). Na radionicama sudjeluju i Vlatko Martinović, voditelj Službe za provedbu EU programa i projekata u Ministarstvu poduzetništva i obrta te Veronika Tolj iz odjela za informiranje javnosti o EU projektima.
Ovim pozivom sufinancirat će se analiza postojećih poslovnih procesa, kao i njihova modernizacija, inovacija i digitalizacija, uključujući i izdatke informatičke opreme i softvera. Cilj je potaknuti uvođenje naprednih e-poslovnih modela i potaknuti razvoj, rast i konkurentnost mikro, malih i srednjih poduzeća. Očekuje se kako će ova potpora ostvariti pozitivne rezultate kao što su povećanje učinkovitosti i produktivnosti, povećanje prihoda od prodaje i izvoza te otvaranje i/ili očuvanje postojećih radnih mjesta.
"Na radionicama predstavljamo cijeli natječaj, informiramo prisutne o tome kako se na njega prijaviti i proći kroz konkretna ICT rješenja za koja je moguće ostvariti bespovratna sredstva. Ovaj će natječaj u hrvatskoj ICT zajednici zasigurno potaknuti velik interes, stoga smo odlučili poduzetnicima dodatno pomoći objašnjavajući im što ih čeka prilikom prijave ili provedbe projekta dok će dio radionica biti posvećen i individualnim konzultacijama", naglasio je Ivan Ante Nikolić, najavljujući ove radionice.", naglašava Nikolić.

vrh stranice
vrh stranice