05.10. 2015. Okrugli stol „HUP-ovih 16: privatno vs. državno“

04.10.2015.

Hrvatska udruga poslodavaca uoči parlamentarnih izbora postavila je parlamentarnim strankama 16 ključnih pitanja vezanih uz najvažnije probleme koji poduzetnicima i poslodavcima ograničavaju mogućnost rasta i razvoja te koje bi sve stranke trebale adresirati u svojim gospodarskim programima. U danima neposredno uoči izbora HUP želi otvoriti raspravu poduzetnika, stručnjaka i predstavnika dviju najvećih koalicija na neke od ključnih tema obuhvaćenih spomenutima pitanjima „HUP-ovih 16“. Hrvatska udruga poslodavaca održat će četiri okrugla stola na kojima će se govoriti o odnosu privatnog i državnog sektora, o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, o tome što su to strukturne reforme na koje se godinama upozorava, te kako unaprijediti javnu upravu i teritorijalni ustroj. „HUP kao predstavnik najvećeg dijela gospodarstva želi od parlamentarnih stranaka dobiti konkretne odgovore i prijedloge rješenja na goruća pitanja koja sprečavaju snažniji rast gospodarstva. Tražimo da odgovorno predstave konkretne mjere i aktivnosti koje namjeravaju provesti ukoliko dobiju mandat za vođenje zemlje, kao i osobe koje će te mjere provoditi i za njih preuzeti odgovornost. Također, očekujemo da se predizborni ciljevi i obećanja ne temelje samo na željama, već prije svega na realnim i objektivnim osnovama.“ – izjavio je povodom najave planiranih okruglih stolova, Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.
Prvi okrugli stol „HUP-ovih 16: privatno vs. državno“ koji će se održati u ponedjeljak, 5. listopada 2015. s početkom u 11.00 sati u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, otvorit će pitanja poput: upravlja li se učinkovito državnom imovinom i poduzećima, zašto se rigorozne sankcije lošeg upravljanja primjenjuju samo na privatne tvrtke te zašto i kako država upravlja s tvrtkama koje nisu od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku?

PROGRAM, ponedjeljak, 5. listopada 2015. 11.00 sati, HUP
11:00 - 11:05 „HUP-ovih 16“ - očekivanja HUP-a od parlamentarnih stranaka, uvodno obraćanje Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca
11:05 – 11:15 „Financijska imovina države i privatizacije“ izlaganje dr.sc. Anto Bajo, Institut za javne financije
11:15 – 12:00 Okrugli stol: „„HUP-ovih 16: privatno vs. državno““
Sudionici:
• dr.sc. Anto Bajo, Institut za javne financije,
• Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca
• Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, SDP
• Domagoj Ivan Milošević, koordinator svih ekonomskih odbora, HDZ
• Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luka Ploče
• Mladen Pejnović, predstojnik, Državni ured za upravljanje državnom imovinom
• Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora, Orbico d.o.o.
Moderatorica: Marina Šunjerga
12:00 – 12:15 Pitanja publike i diskusija
vrh stranice