22.07.2022. Radionica OIRA- ZNR- Alat za samostalnu izradu procjene rizika, HUP, Radnička cesta 37a, Zagreb, 10 sati

22.07.2022.

Pozivamo vas na besplatnu radionicu OIRA - Alata za samostalnu izradu procjene rizika, koja će se održati u petak, 22. srpnja 2022. godine, s početkom u 10 sati, u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, prizemlje, dvorana B, Radnička cesta 37a, te putem platforme MS Teams.

Predviđeno trajanje radionice je 4 sata (s uključenom pauzom).

Procjena rizika je, sukladno Zakonu o zaštiti na radu, obvezni dokument svakog poslodavca koji zapošljava jednu i više osoba te da je poslodavac prekršajno odgovara ako nema navedeni dokument.

OiRA alati su besplatni, jednostavni za upotrebu i uz to edukativni, a namijenjeni su u prvom redu mikro, malim i srednjim poslodavcima  različitih djelatnosti i sektora.

Nove OiRA alati za 30 zanimanja razvilo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike – Uprava za rad i zaštitu na radu u sklopu projekt „Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu“. Ovaj projekt provodi se uz sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda.

Zanimanja su slijedeća:

  • keramičar-oblagač, vodoinstalater, kućni majstor - domar, ličilac-soboslikar,
  • autolimar, autolakirer, vulkanizer,
  • vozač taksija, dostavljač paketa, radnik u cestovnom transportu tereta, instruktor vožnje u auto-školi
  • prodavač na benzinskoj crpki, trgovac,
  • kontrolor na parkiralištu,
  • radnik u rasadniku bilja, radnik na uređenju i održavanju krajolika, šumski radnik-rukovatelj pilom,
  • optičar, cvjećar, pediker,
  • administrativni radnik, zaštitar
  • mesar, radnik u cateringu, kuhar, konobar, pekar,
  • radnik na poslovima čišćenja, radnik u kemijskoj čistionici i praonici,
  • skladišni radnik

Napominjemo da su otprije dostupni OiRA alata za izradu procjene rizika za :

  • kozmetičare,
  • frizere,
  • njegovatelje starijih osoba i
  • njegovatelje djece – dadilje.

Također, budući da procjena rizika mora biti ažurna i u skladu s radnim okolnostima, tijekom pandemije COVID-19 izrađen je OiRA alat kao predložak za ocjenu stanja i primjenu mjera zaštite na radu u okolnostima pandemije, kojim se može upotpuniti redovni dokument procjene rizika.


Pristup dosad izrađenim OiRA alatima moguće je s mrežne stranice Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike: http://uznr.mrms.hr/znr/oira-internetska-interaktivna-procjena-rizika/  .

 

OiRA alati nalaze se na mrežnoj platformi koja omogućuje njihovo stvaranje, a paltformu je razvila i održava je održava ga Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) – više informacija: https://oiraproject.eu/hr .

Važno je istaknuti da je procjena rizika koju sami izradite pohranjena na navedenoj mrežnoj platformi EU-OSHA i Vama je vaša procjena rizika u svakom trenutku dostupna, te je možete promijeniti odnosno nadopuniti da uvijek bude ažurirana. Također, možete je preuzeti ('downloaditi') i čuvati na svom računalu, odnosno u pisanom obliku ako je isprintate. Poslodavci za prethodno navedena zanimanja dokument procjene rizika mogu izraditi sami, na jednostavan način i posve besplatno!

 

Ističemo da je izrada procjene rizika uz pomoć OiRA alata pravovaljana jer je Pravilnikom o izradi procjene rizika propisano da „za procjenjivanje i dokumentiranje procjene rizika mogu se koristiti i interaktivni internetski alati (OiRA – Online interactive Risk Assessment) koji se odnose na poslove u određenim zanimanjima ili djelatnostima, kada su za pojedine poslove ti alati stavljeni na korištenje putem mrežne stranice ministarstva nadležnog za rad.“

 

Za sudjelovanje se možete prijaviti zaključno do četvrtka, 21. srpnja 2022. godine na adresu elektroničke pošte: nusa.zunec@hup.hr . Molimo da prilikom prijave naglasite želite li radionici prisustvovati u živo ili putem platforme MS Teams.

vrh stranice