Natječaj za učenike u srednjim školama: Poduzetnici budućnosti

13.03.2018.

U 2018. godini Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) slavi 25 godina rada. Tim povodom HUP želi provesti aktivnosti kojima će istodobno promovirati rad udruge, ali i nastaviti poticati i promovirati poduzetništvo te je stoga raspisao nagradni natječaj namijenjen učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj. HUP se želi usmjeriti prema mladima u srednjim školama kako bi se potaknulo škole, nastavnike i učenike na edukaciju o poduzetništvu i pokretanje poduzetničkih inicijativa. Na taj način veći broj mladih ljudi može se usmjeriti prema poduzetništvu te se istodobno među njima, a posredno i među njihovim roditeljima te unutar njihovih lokalnih zajednica gradi pozitivna percepcija poduzetništva i poduzetnika. Ideja je promovirati poduzetništvo među mladima kroz organizaciju natječaja kojim bi se nagradilo 25 poduzetničkih inicijativa/projekata srednjih škola, pojedinih nastavnika ili učenika. Natječaj se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Pravila natječaja

HUP-ov natječaj za mlade poduzetnike namijenjen je srednjim školama u Hrvatskoj, njihovim učenicima i nastavnicima koji imaju mogućnost samostalno ili u timu prijaviti svoje poduzetničke projekte i osvojiti novčanu nagradu.

Projekti se prijavljuju kroz obrazac priložen uz ovaj natječaj. Prijedlozi projekata mogu sadržavati najviše 6000 znakova.

Prijavljeni radovi ne smiju koristiti sadržaj zaštićen autorskim i drugim pravima intelektualnog vlasništva drugih osoba bez njihova odobrenja.

Učenici i nastavnici se na natječaj mogu prijavljivati individualno ili u skupinama od najviše 10 članova. Jedan učenik ili učenica odnosno jedna skupina učenika može na natječaj prijaviti samo jedan rad. Učenik koji na natječaj prijavi individualni rad može sudjelovati u izradi jednog rada u skupini.

Svaki prijavljeni rad treba sadržavati podatke o učeniku odnosno učenicima (ime, prezime, razred, naziv škole) i mentoru (ime i prezime te podaci za kontakt). Natječaj je otvoren za prijavu radova od 15. ožujka do zaključno 15. svibnja 2018. godine.

Odluka o dodjeli nagrada bit će objavljena 5. lipnja 2018. godine slanjem objave za medije i na mrežnim stranicama HUP-a (www.hup.hr), pritom najavljujući da će za pet najboljih radova nagrade biti uručene na Danu poduzetnika koji će se održati 12. lipnja 2018. godine.


Odabir projekata

Projekte će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od 10 svojih članova, uspješnih poduzetnika različitih profila i dobi koji bi ocjenjivali prijavljene projekte s obzirom na samu poduzetničku ideju, ciljeve, doseg tržišta, te mogućnost za uspjeh i daljnji razvoj projekta.

Odabranim projektima HUP će dodijeliti novčane nagrade u ukupnom iznosu od 250.000 kuna, a prema sljedećoj raspodjeli:

- 5 najboljih projekata (1.-5. mjesto) nagrađuje se s po 25.000 kuna svaki,
- 5 sljedeće rangiranih (6.-10. mjesto) nagrađuje se s po 10.000 kuna svaki,
- ostalih 15 projekata (11.-25. mjesto) nagrađuje se s po 5.000 kuna svaki.

Dodjela nagrada

Nositeljima prvih pet odabranih projekata HUP će dodijeliti nagrade na Danu poduzetnika 12. lipnja 2018. godine, dok bi nositeljima ostalih projekata nagrade uručio prilikom posjeta njihovim školama.

Posjeti školama

Tijekom godine top poduzetnici, članovi HUP-a posjetit će sve škole koje su ili iz kojih dolaze dobitnici nagrada HUP-ovog natječaja. Kao što je spomenuto, dobitnicima od 6. do 25. mjesta tom prilikom uručuju se i nagrade.
Vrijednost je ovih posjeta što se tom prilikom poduzetnici upoznaju s učenicima i nastavnicima i njihovim projektima, te im kroz razgovor daju savjete i prenose svoja iskustva koja će im koristiti u daljnjem razvoju njihovih projekata. Prilika je to učenicima da se prezentiraju poduzetnicima i skrenu pozornost na svoje projekte iz čega se može izroditi mogućnost podrške nekog od poduzetnika tome projektu u budućnosti.

Predstavljanje i podrška projektima

Svi nagrađeni poduzetnički projekti bili bi također predstavljeni na web stranici HUP-a kako bi se s njima mogli upoznati svi zainteresirani članovi HUP-a.

One projekte koji im se učine perspektivnima poduzetnici i njihove tvrtke mogu podržati kroz transfer znanja, pozvati neke od timova da posjete njihove tvrtke kako bi iz prve ruke vidjeli na koji način tvrtke funkcioniraju, upoznaju se s njihovim procesima itd. Na tim bi ih jednodnevnim posjetima primili menadžeri iz različitih područja. Osim toga, neki od poduzetnika mogu ponuditi nositeljima pojedinih projekata da ih posjeti marketinški tim njihove tvrtke te im pomogne u realizaciji projekta, dajući savjete i pružajući podršku u svakom potencijalno mogućem smislu, što može značiti i daljnju financijsku potporu.

Kontakt za sve informacije: ivana.zlataric@hup.hr 

OBRAZAC ZA PRIJAVU NATJEČAJA