Zaštita na radu

NAŠI PARTNERI

                                     
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja                   Zavod za unapređivanje zaštite na radu
i sigurnost na radu

Javna ovlast podrazumijeva izvrsnost u radu

28.02.2017.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca održan je 27. veljače radni susret predstavnika Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i ovlaštenih fizičkih i pravnih osoba za obavljanje poslova zaštite na radu. Središnja tema razgovora bio je osvrt na proteklo jednogodišnje razdoblje , primjenu propisa i uočene probleme tijekom provedenih stručnih nadzora.

Nacionalna kampanja "STOP ozljedama na radu"

30.01.2017.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu pripremio je nacionalnu kampanju „STOP ozljedama na radu“ 2016.-2018., čijom se organiziranom, širokom i dosljednom provedbom želi ostvariti značajno smanjenje broja ozljeda na radu u Republici Hrvatskoj i unaprijediti područje zaštite na radu, polazeći od opredjeljenja da su život, zdravlje i očuvanje radne sposobnosti radnika vrednote od posebnog društvenog interesa. Utvrđivanje stvarnog stanja u području zaštite na radu te donošenje akcijskog plana mjera, s konkretnim nositeljima i rokovima na razini svake tvrtke i ustanove otvara prostor za mjerljive pozitivne učinke. Za postizanje takvog rezultata potrebno je formiranje zajedničkog tima, aktivno sudjelovanje i suradnja svih ključnih dionika u okviru svake radne sredine, uz određene natjecateljske kriterije, stimulativne mjere i dodjelu pojedinačnih i kolektivnih priznanja unutar pojedine tvrtke ili ustanove.

Više od 100 sudionika na seminaru Zavoda za unapređivanje zaštite na radu u HUP-u

04.11.2016.

Seminar na temu „Holistički pristup: Bolja prevencija tijekom čitavog radnog vijeka“, u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, održan je 4. studenoga u dvorani Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu. To je drugi istovrsni seminar uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA), u sklopu Europske kampanje (EU-OSHA) „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“, a održan je za predstavnike poslodavaca i radnika Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Prethodni seminar, u Osijeku, bio je namijenjen socijalnim partnerima pet naših županija koje gravitiraju tome gradu.

Holistički pristup: Bolja prevencija tijekom čitavog radnog vijeka

24.10.2016.

Bila je tema seminara namijenjenog socijalnim partnerima za koju se u utorak 24. listopada o. g. tražilo mjesto više u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku. U sklopu teme predstavljena je kampanja Zdrava mjesta rada za sve uzraste Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA) i najavljena kampanja STOP ozljedama na radu koju će tijekom idućeg dvogodišnjeg razdoblja provoditi Zavod za unapređivanje zaštite na radu. 

Seminar-radionica Sigurnost i zaštita zdravlja na radu – zajednički interes poslodavaca i sindikata

12.10.2016.

Seminar-radionica Sigurnost i zaštita zdravlja na radu – zajednički interes poslodavaca i sindikata u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, a uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU OSHA) održan je 11. listopada pred stotinjak predstavnika poslodavaca i sindikata u dvorani Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu. Seminaru su prisustvovali Bruno Thiébaud, menadžer za komunikaciju Europske agencije za zaštitu na radu, Vesna Torbarina, ambasadorica EU-OSHA-e, te predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Jere Gašperov, načelnik Sektora za zaštitu na radu i upravne poslove i Zdravko Muratti, voditelj Službe za zaštitu na radu koji je ujedno i kontakt EU-OSHA nacionalne središnjice.

Besplatan alat za procjenu rizika na mjestu rada – OIRA

05.10.2016.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, 5. listopada 2016. godine prezentiran je interaktivni on-line alata za izradu procjene rizika za mjesta rada (OiRA). Europska agencija za zaštitu na radu (EU OSHA) razvila je navedeni internetski alat OiRA za procjenu rizika čime se omogućava mikro i malim poslodavcima da na jednostavan način primjene postupni proces procjene rizika počevši od prepoznavanja i ocjenjivanja rizika na mjestu rada preko donošenja odluka i provedbe preventivnih aktivnosti do praćenja i izvješćivanja.

HUP i Zavod za unapređivanje zaštite na radu potpisali Sporazum o dodjeli Nagrada za novinarski rad u području zaštite na radu

26.07.2016.

S ciljem poticanja cjelovitog i kontinuiranog informiranja, edukacije i osvješćivanja javnosti te unaprjeđenja razvoja kulture zaštite na radu, Zavod za unapređivanje zaštite na radu u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca pokrenuo je godišnju Novinarsku nagradu u području zaštite na radu. Osnovni cilj je potaknuti redakcije i autore da redovito i na objektivan način ukazuju na stanje i postignuća u području zaštite na radu budući su život, zdravlje i očuvanje radne sposobnosti radnika vrednote od posebnog društvenog interesa.
vrh stranice
vrh stranice