Veliki interes za splitski PODUZETNIČKI KAFIĆ na temu „Porezna reforma - novosti za poduzetnike“

03.12.2018.

Grad Split , Hrvatska udruga poslodavaca i UHY Savjetovanje d.o.o. organizirali su 29. studenog 2018. godine u Hotelu Radisson Blu Resort Split trinaesti Poduzetnički kafić na temu „Porezna reforma  - novosti za poduzetnike“. U neformalnom druženju uz kavu, gosti predavači su govorili o tome što uistinu donosi nova porezna reforma, a prisutni su imali prilike uključiti se komentarom ili pitanjem. U panelu su sudjelovali predstavnici tvrtki iz HUP-a, Helena Budiša, dopredsjednica Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija i vlasnica tvrtke UHY HB Ekonom, Viktor Nemorsanski, financijski direktor Hotela Radisson Blu Resort & Spa Split te Marija Stupalo, direktorica trgovačkog društva SALONA VAR d.o.o. Da ne bi sve bilo sa poduzetničkog aspekta, pobrinuo se panelist Paško Burnać, docent Sveučilišta u Splitu, Ekonomski fakultet Split.

Helena Budiša je kazala kako je nova porezna reforma više usmjerena građanstvu negoli poduzetnicima. Smanjen je PDV velikom dijelu prehrambenih proizvoda sa 25 % na 13 % te lijekovima na 5%, a najveća korist ove reforme za zaposlene je povećanje neoporezivih primitaka sa 2.500,00 kn na 7.500,00 kn.

Viktor Nemorsanski je kazao kako su nove mjere samo pokušaj gašenja požara te je nadodao „Ovakve reforme imaju malo koristi budući da se ne radi o dugoročnom planu. Sam period provođenja reformi je upitan, jer se ostavlja kratko vrijeme za implementaciju. Na ovaj način se neće riješiti problem odljeva radne snage, nego ga samo malo usporiti.“

Marija Stupalo direktorica trgovačkog društva SALONA VAR d.o.o. naglasila je „Bez jasnog cilja i vizije, parcijalne reforme neće dati rezultate. Treba jasno odrediti koja nam je strateška djelatnost, figurativno rečeno treba  znati kuda brod plovi. Primjerice, Norveška ima visoke poreze, ali ima jasnu viziju u koje sektore ulagati i tim sektorima daju ogromne poticaje kako bi bili konkurentni unatoč visokim porezima“.

„U Republici Hrvatskoj postoji 161 parafiskalni namet“ ukazao je Paško Burnać, te nadodao „Još se osjećaju posljedice krize koja se dogodila unatrag deset godina kad se provodila fiskalna konsolidacija. Što se tiče oporezivanja, u vrhu smo pri oporezivanju potrošnje kad se uspoređujemo sa ostalim zemljama članicama  EU, a u samom začelju pri oporezivanju imovine“. Prisutni su se uključivali nakon pojedinih izlaganja uglavnom vezano za prevelike doprinose na plaću, parafiskalne namete i općenito dizbalans u kojem je udio onih koji troše prevagnuo nad onima koji pune proračun – poduzetnicima.

Zajednički zaključak svih govornika da je ova porezna reforma korak u dobrom smjeru, međutim postoji još prostora za porezna rasterećenja koja ovom reformom nisu obuhvaćena.

vrh stranice
vrh stranice