Veleposlanica Slovenije u posjeti HUP regionalnom uredu Split

15.04.2016.

15.4.2016. Veleposlanica Republike Slovenije Njena Ekselencija Smiljana Knez, u pratnji Počasnog generalnog konzula Branka Roglića, opunomoćenog ministra i savjetnika za ekonomska pitanja mr.sc. Jakoba Štunfa, te svoje prve savjetnice Kristine Kliner, u sklopu svog posjeta Splitu, posjetila je i Hrvatsku udrugu poslodavaca Podružnicu Dalmacija, a primila ju je Vesna Ivić Šimetin, direktorica Regionalnog ureda u Splitu i direktorica Udruge nautičkog sektora.
Veleposlanica je u svom izlaganju posebnu pozornost posvetila gospodarskoj suradnji dviju zemalja te nizu poslovnih projekata. Slovenija je u RH do 2013. godine uložila 1.15 mlrd. eura, što je stavlja na osmo mjesto inozemnih ulagača u Hrvatsku. Govoreći o gospodarskoj situaciji u Sloveniji, veleposlanica je kazala da je Slovenija izašla iz krize te da je ekonomija poboljšana i stabilna, međutim, trebat će još malo vremena da poduzetnici i građani osjete poboljšanje.

Vesna Ivić Šimetin je predstavila rad Regionalnog ureda Split koji pokriva područje 4 dalmatinske županije pa je tako govorila o projektima koje provodi ured, prezentacijama i radionicama, uslugama članstvu, ali i vrlo opsežnim zakonodavnim aktivnostima koje provodi HUP uz sudjelovanje ureda Split. Naglasila je kako poduzetnici imaju problema sa praćenjem izmjena zakonodavstva koje utječe na poslovanje. Na primjeru Udruge nautičkog sektora objasnila je kakve je rezultate udruga postigla, ali i naglasila kako u zadnje dvije godine nije bilo pozitivnih pomaka jer ključni zakoni od interesa za udrugu nisu doneseni. Utemeljitelj HUP –ove dalmatinske podružnice i njen prvi predsjednik je upravo g. Branko Roglić koji je istaknuo kako država već duže vrijeme, osim parafiskalnim nametima, poduzetnike opterećuje i drugim nametima, primjerice, propisivanjem određenih obveza prebacuje svoju odgovornost za socijalnu uključivost građana na poduzetnike. Sugovornici su se dotakli i Zakona o radu, socijalnog dijaloga te su se složili da je kad je u pitanju radno zakonodavstvo, situacija u dvjema zemljama - slična.

Savjetnik veleposlanice, g. Jakob Štunf je predstavio je rad Poslovnog kluba slovensko hrvatskih gospodarstvenika. Klub je osnovan je 2002. godine kao neprofitna udruga s namjerom organiziranja i jačanja ekonomskih odnosa Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Glavni cilj kluba je promocija slovensko – hrvatske suradnje u svim vidovima gospodarskog i društvenog života razvojem poslovnih odnosa i organiziranjem raznih aktivnosti. Ovo je bila prava posjeta veleposlanice Slovenije HUP regionalnom uredu Split te su se svi prisutni složili kako je ovaj susret dobar početak buduće suradnje.
vrh stranice
vrh stranice