Upućivanje radnika na rad u inozemstvo i socijalne sektorskog dijaloga u eu i sloveniji

15.12.2014.

Ljubljana, 04.12.2014. Europski socijalni partneri u građevinarstvu, FIEC (Europska federacija graditeljstva) i EFBWW (Europska federacija radnika u građevinarstvu i drvne industrije), nastavljaju sa zajedničkim europskim projektom s ciljem osuvremenjivanja i promicanja mrežne stranice s temom upućivanja građevinskih radnika na rad u inozemstvo "(www.posting-workers.eu).
Svrha web stranice, koja je pokrenuta u 2009. a ažurirana je u prosincu 2014. godine, je da radnici i poslodavci dobiju adekvatne informacije o svojim pravima i obvezama, ako se odlučite na privremeni rad u drugoj državi članici EU-a. Na radionici su bili nazočni stručnjaci slovenske gospodarske komore, inspektorata, predstavnici građevinskih tvrtki , građevinski radnici, predstavnici sindikata i poslodavaca iz Hrvatske i Slovenije, slovensko Ministarstvo rada i inspektorat rada. Domenico Campogrande (FIEC) i Werner Buhl (EFBWW) predstavili su projekt "upućenih radnika", koje definira Direktiva 96/71 EZ o raspoređivanju radnika , te Direktiva o provedbi Direktive o upućenim radnicima 2014/67/EU.

U ažuriranoj verziji na mapu zemalja dodana je i Hrvatska, a na izvještaju su radile pravne stručnjakinje gđe. Milica Jovanović (HUP) i Jasenka Vulšić ( SGH).

Drugi dio događaja bio je vezan za diskusiju o stanju u sektorskom socijalnom dijalogu u EUu i u regiji, važnost i ulogu soc. dijaloga u europskom prostoru, kao i dobre prakse koje se provode u Europi (socijalne iskaznice, paritetni fondovi ...).


vrh stranice
vrh stranice