U Varaždinu i Čakovcu održano savjetovanje Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka-GDPR

30.10.2017.

Opća uredba o zaštiti podataka stupila je na snagu 24. svibnja 2016.godine, a primjenjivati će se izravno u svim članicama država EU od 25. svibnja 2018.godine. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) ovlaštena je za primjenu Uredbe i osiguranje primjene njezinih odredaba. Cilj Uredbe je pružiti kontrolu građanima nad njihovim osobnim podacima i stvoriti visoku i ujednačenu razinu zaštite podataka u Europskoj uniji. 

PREZENTACIJA opće uredbe o zaštiti podataka, kao i tekst UREDBE O ZAŠTITI PODATAKA (Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća) Vam mogu biti od koristi za implementaciju GDPR-a u poslovanju koje je potrebno provesti do najkasnije, 25. svibnja 2018.godine. 

Uredba je sveobuhvatni zakonodavni okvir za zaštitu podataka koji je usvojen i primjenjivati će se na sve tvrtke bez iznimaka, a također i na pojedince koji obavljaju određenu profesionalnu aktivnost, udruge, bolnice, klubove, pa i na fizičke osobe kada obrađuju osobne podatke izvan okvira potreba kućanstva (npr. postavljanje video nadzora ispred ulaznih vrata kuće/stana). Uredba se primjenjuje na sve državne institucije koje su dužne obrađivati osobne podatke u okviru njenih odredaba, osim u slučajevima kaznenopravnih aktivnosti, poput sprečavanja kaznenih djela ili progona počinitelja istih te u područjima izvan nadležnosti prava EU-a.

Više infomacija pronađite i u Priručniku o zaštiti podataka koji je izdala Europska agencija za zaštitu temeljnih prava.

U slučaju da imate dodatnih pitanja pozivamo vas da se obratite izravno Agenciji za zaštitu osobnih podataka http://azop.hr/zastita-podataka-hrvatska
vrh stranice
vrh stranice