U sklopu nacionalnog tjedna Inicijative za mlade u Osijeku održan trening za poslodavce

07.02.2017.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prepoznali su važnost studentske stručne prakse i odgovornost institucija za neusklađenost znanja i vještina mladih ljudi i potreba na tržištu rada. Stoga, pokrenuta je Inicijativa privatnog sektora za mlade (PSYI) u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama i akademskim institucijama. Pioniri ove suradnje upravo su dvije institucije iz Osijeka – Hrvatska udruga poslodavaca, Regionalni ured Osijek i Ekonomski fakultet u Osijeku. Naime, još prije tri godine, ove su dvije institucije pokrenule pilot projekt studentskih stručnih praksi koji je rezultirao organiziranjem preko 150 praktikantskih mjesta u preko 50 partnerskih tvrtki u 5 županija naše Regije. Mnogi su studenti putem studentske stručne prakse, a koja je dobrovoljna u vrijeme kada studenti nemaju studentske obaveze, pronašli put do novog zaposlenja i prikupljanja vrijednih znanja i vještina potrebnih za buduće zaposlenje.
Predstavljanje Inicijative privatnog sektora za mlade studentima započeo je u Osijeku na III. Susretu znanosti i gospodarstva na Ekonomskom fakultetu u Osijeku s krovnom temom „Izazovi mladih na tržištu rada – vizija Slavonije, Baranje i Srijema“, 08. prosinca 2016. godine. Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, gđa. Vedrana Jelušić Kašić održala je pozvano predavanje, a nakon toga je uslijedila panel rasprava u kojoj su sudjelovali: g. Denis Sušac (direktor/suvlasnik MONO d.o.o., i predsjednik HUP-a Osijek), gđa. Andrea Božić (voditeljica Edukacijsko-komunikacijskog centra, Saponia d.d.), gđa. Iva Iličić (voditeljica odjela HR-a u nastajanju, Spin Valis d.d. i EFOS-HUP praktikantica 1. generacije), gđa. Sanja Maciček (studentica Pravnog fakuteta u Osijeku, praktikantica), gđa. Tihana Perković (EFOS-HUP praktikantica 3. generacije). Osim zanimljivog programa i panel rasprave, uslijedilo je i predstavljanje aplikacije za studentske stručne prakse koju su, uz mentoricu Marijanu Zekić Sušac (EFOS) i mentora g. Ivana Weilera (Inchoo d.o.o.) predstavili studenti g. Denis Rajić i g. Filip Mikić (EFOS).Organizatori i moderatori bili su Nataša Drvenkar (EFOS) i Ivan Sarić (HUP Osijek).

Predstavljanje Inicijative nastavlja se u Tjednu od 06.02. do 09.02.2017. godine u 6 gradova: Zagreb, Osijek, Split, Rijeka, Pula i Varaždin. Nakon inicijalnog predstavljanja u prosincu, u Osijeku je 07.02.2017. održana radionica „Train The Coach“ – trening za mentore u tvrtkama na kojoj su sudjelovali brojni predstavnici tvrtki iz Regije, a trening su održale gđa. Jayne Norman i gđa. Janet Read, konzultantice tvrtke People 1st iz Velike Britanije. Ovo je ujedno početak aktivnosti te uskoro kreće iskazivanja interesa studenata u koju tvrtku u 5 županija Regije bi htjeli obavljati studentsku stručnu praksu i na kojoj lokaciji, a nakon čega će uslijediti formiranje rang liste i dodjeljivanje praktikantskih mjesta do kraja ožujka.
vrh stranice
vrh stranice