U Osijeku održan seminar. “Instrumenti unutarnjeg tržišta EU za lakše poslovanje poduzetnika”

22.09.2017.

Osijek, 22.9.2017. – Danas je u prostorijama HUP-a Reg. ureda Osijek održano događanje „SVE NA JEDNOM MJESTU“ – Instrumenti unutarnjeg tržišta EU za lakše poslovanje poduzetnika u organizaciji HUP-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kojemu je cilj predstaviti poduzetnicima alate koje imaju na raspolaganju, a koji im mogu pomoći da ostvare svoja prava i iskoriste poslovne prilike koje pruža zajedničko europsko tržište.
Događanju je nazočila, uz osječko-baranjskog župana gosp. Ivana Anušića i zamjenika gl.direktora HUP-a gosp. Bernarda Jakelića i potpredsjednica Vlade RH te ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, gđa. Martina Dalić koja se uvodno kratko obratila nazočnima te izjavila: „Danas predstavljene mjere važne su za hrvatske poduzetnike i nadamo se da će im biti od pomoći u poslovanju. Svi alati koje nudimo tu su upravo zbog vas, poduzetnika i želim naglasiti da u tim procesima niste sami, Ministarstvo je povezano i s drugim institucijama EU te je ovdje da vam pomogne.“

Poduzetnicima, a I građanima Republike Hrvatske na raspolaganju su alati koje koriste sve države članice a to su TRIS, Jedinstvena kontaktna točka za proizvode, Kontaktna točka za usluge, IMI, SOLVIT, Europski potrošački centar, web shopovi i drugi, dok je u RH uspostavljen i internetski portal CUT – jedini u EU preko kojega je moguć pristup velikom broju alata i informacija koje mogu pomoći poduzetnicima.

Pristup svim ovim alatima moguć je na vrlo lagan način odnosno putem internetskih portala, mailom ili telefonom i na taj način je poduzetnicima dana mogućnost da se izravno obrate za savjet ili pomoć kada se pojave problemi vezano uz njihova prava u bilo kojoj državi članici EU-a.

Osim ovih alata za pomoć poduzetnicima u rješavanju problema na unutarnjem tržištu, ovom informativnom kampanjom želimo bolje informirati poduzetnike o prednostima i uštedama koje u poslovanju donosi uvođenje eRačuna, ePotpisa i ostalih usluga povjerenja te kako pokrenuti Internet trgovinu za širenje poslovanja na tržištu EU i izvan nje.

Svi ovi alati su praktični instrumenti, pokazuju konkretno djelovanje, razvijaju suradnju administracije prema poduzetnicima, ali i među tijelima javne vlasti, u Hrvatskoj i među državama članicama EU, što sve vodi ka boljem iskorištavanju prednosti zajedničkog tržišta.
vrh stranice
vrh stranice