U Osijeku održan okrugli stol „Što nam donosi digitalizacija pravosudnog sustava u kontekstu novih zakonodavnih rješenja“

05.04.2019.

S ciljem upoznavanja sudionika, a prvenstveno poslodavaca s novim procesom digitalizacije pravosudnog sustava u kontekstu novih zakonodavnih rješenja, HUP Regionalni ured Osijek organizirao je okrugli stol na temu: Što nam donosi digitalizacija pravosudnog sustava u kontekstu novih zakonodavnih rješenja koji se održao danas 05. travnja 2019. godine u svojim prostorijama.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi, ministar Dražen Bošnjaković istaknuo je da temeljem Zakona o trgovačkim društvima, poduzetnici više neće morati otvarati trgovačka društva dosadašnjim složenim postupkom, već će se lakše (iz svoga ureda ili kuće) priključiti na sustav, popuniti obrasce, koji se elektronički šalju mjerodavnom sudu. Navedeno će svakako rezultirati da postupak bude jeftiniji i brži. Isto tako, kako komunikacija svih subjekata s trgovačkim sudovima postoji još od prošle godine, te iako ministarstvo nije zadovoljno s načinom na koji se koristi, te će se izmjenama Zakona o parničnom postupku propisati "da se to mora koristiti". Ministar pravosuđa, najavio da se radi na pripremi potrebne infrastrukture na sudovima, te da je digitalizacija  donijela korake naprijed u svim aspektima, pa će tako biti i u pravosuđu, uspoređujući iskustva drugih država, poput Estonije ili Portugala.

Poslodavci u ovome procesu prije svega očekuju lakše osnivanje i zatvaranje poduzeća te ukidanje nepotrebne dokumentacije, istaknuo je u uvodnim riječima, Ivan Sarić, HUP Reg. ured Osijek.

Nakon uvodnih riječi, te predavanje ministra Bošnjakovića, uslijedila je konstruktivna rasprava u  kojoj su sudionici okruglog stola dobivali odgovore na postavljena pitanja ministru Bošnjakoviću.

O velikom interesu članova za ovim događajem, govori nam potreba o održavanja ovakvih skupova, te će HUP Reg. ured Osijek i dalje nastaviti organizirati slične događaje.

vrh stranice
vrh stranice