U Osijeku održan okrugli stol „Što donosi novi Ovršni zakon i kako unaprijediti sustav ovrhe“

15.11.2018.

S ciljem upoznavanja sudionika, a prvenstveno poslodavaca s novim prijedlogom Zakona o ovrsi, s naglaskom na redefiniranja uloge poslodavaca u procesu ovrhe, HUP Regionalni ured Osijek organizirao je okrugli stol na temu: Što donosi novi Ovršni zakon i kako unaprijediti sustav ovrhe koji se održao 15. studenoga 2018. godine u svojim prostorijama.

Nakon pozdravne riječi Josipa Salapića državnog tajnika Ministarstva pravosuđa, te uvodne prezentacije o Novom prijedlogu Ovršnog zakona, Igora Vidre, načelnika sektora za propise građanskog i trgovačkog prava  Ministarstva pravosuđa koji je istaknuo najznačajnije izmjene. Izmjene su sljedeće: ovršni postupak u cijelosti je pod nadzorom suda, poslodavci i HZMO više nisu tijela u postupku, uvodi se pravilo o pokretanju postupka elektroničkim putem, smanjuju se troškovi postupka, brišu se odredbe o ugovoru o osiguranju prijenosom vlasništva (fiducija), te proširuje se krug primanja izuzetih od ovrhe.

Nakon uvodne prezentacije, uslijedila je konstruktivna panel rasprava koju je moderirao Ivan Sarić, HUP Reg. ured Osijek, a sudjelovali svi relevantni sudionici u postupku ovrhe: Nikolina Milardović i Sanja Mrkonjić Laušić – FINA, Tajana Horvat – EOS Matrix d.o.o., Adela Nikolin – Energia Naturalis d.o.o., član HUP-a, Vjenceslav Arambašić – Hrvatska javnobilježnička komora, te Igor Vidra – Ministarstvo pravosuđa

O velikom interesu članova za ovim događajem, govori nam potreba o održavanja ovakvih skupova, te će HUP Reg. ured Osijek i u sljedećem razdoblju organizirati slične događaje.

vrh stranice
vrh stranice