U Osijeku održan okrugli stol „Kretanje zapošljavanja u budućnosti Slavonije i Baranje“

16.02.2018.

Svi smo svjedoci alarmantne situacije na tržištu rada unazad nekoliko godina. Poslodavci su suočeni sa nedostatkom odgovarajuće radne snage, kao i nepoduzimanjem odgovarajućih mjera kako od nacionalne, tako i od lokalne vlasti. S tim cilje HUP Regionalni ured Osijek organizirao je okrugli stol na temu: Kretanje zapošljavanja u budućnosti Slavonije i Baranje koji se održao 16. veljače 2018. godine u svojim prostorijama.
Ovim okruglim stolom želimo još jednom glasno upozoriti na problem nedostatka odgovarajuće radne snage na našem prostoru, a sve sa ciljem opstanka mladih ljudi, a u konačnici i nas samih, naglasio je u pozdravnom govoru Ivan Sarić, HUP Reg. ured Osijek, a dožupan Goran Ivanović je istaknuo da se ovoj temi mora razgovarati te svakako u rješavanje biti uključeni svi dionici.

Nakon uvodne prezentacije o stanju nezaposlenosti u Slavoniji i Baranji, Bebe Madunović, Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek koja je između ostaloga istaknula da osnovno načelo u rješavanju ovog problema je partnerski odnos svih dionika, od obrazovanja do Zavoda za zapošljavanje. Ipak, ključnu ulogu imaju poslodavci koji moraju signalizirati koji im kadrovi nedostaju, a svi ostali moraju kreirati svoje aktivnosti prema njihovim potrebama.

Nakon čega je uslijedila konstruktivna panel rasprava koju je moderirala Nataša Drvenkar, Ekonomski fakultet u Osijeku, a sudjelovali članovi HUP-a: Denis Sušac – Mono d.o.o. i predsjednik HUP Podružnice Osijek, Sanja Foder - Harburg Freudenberger Belišće d.o.o. , Branka Hitner - Carta d.o.o., Zvonko Popović – Kanaan d.o.o. te Berislav Mlinarević – Romos commorce d.o.o./Hotel Waldinger.

Najviše nedostaje mladih u IT sektoru, potvrdio je Denis Sušac, nadodajući da taj problem nije specifičnost samo Osijeka i Slavonije već u cijelome svijetu. Mi smo pokušali problem dijelom riješiti na način da sa obrazovnim sektorom. Tako smo prošle godine sudjelovali u osnivanju jednog novog obrazovnog programa. Mislimo da se stvari kreću u dobrom smijeru, no sve se to odvija presporo. Osim u IT sektoru, nedostaje i drugih zanimanja, poput strojarskih, nadodala je Sanja Foder jer njihove potrebe unazad nekoliko godina za 20-ak djelatnika koje ne možemo naći, a problem se još više intenzivirao iseljavanjem. Nedostaje svih stojarskih zanimanja, od inženjera do bravara.

Zaključci okrugloga stola bit će predstavljeni na skorašnjem tradicionalnom Susretu zanosti i gospodarstva koje zajedno organiziraju HUP Regionalni ured Osijek i Ekonomski fakultet u Osijeku.
vrh stranice
vrh stranice