Trgovinska politika i jedinstveno tržište EU

12.10.2012.

Na seminaru pod nazivom Trgovinska politika i jedinstveno tržište EU, Nikola Mikić, predsjednik HUP-Udruge tekstilne i odjevne industrije osvrnuo se na mogućnosti i prilike koje se otvaraju na jedinstvenom tržištu EU, ali i upozorio na problem sustava povlastica (GSP) koji se odnose na povlastice kojima razvijene zemlje odobravaju bescarinski uvoz ili smanjenje carina na uvoz iz zemalja u razvoju, ponajprije na industrijsku robu.
Europski gospodarstvenici moći će uvoziti pojedine proizvode iz manje razvijenih zemalja (Bangladeš, Vijetnam) robu uz povoljniju carinsku stopu. Za tekstilnu industriju koja sudjeluje s 14% u nacionalnom BDP-u ovo nužno znači potrebu za restrukturiranjem i modernizacijom s obzirom na nužnost zadržavanja konkurentnosti.
Ulaskom u EU Hrvatska preuzima zajedničku trgovinsku politiku, a time i jedinstvene politike zaštitnih mjera prema trećim zemljama, istaknuo je Denis Čajo, predstojnik Državnog ureda za trgovinsko poslovanje. Članstvom u EU povećava se broj zemalja s kojima će Hrvatska moći kumulirati podrijetlo te Hrvatska postaje strankom PEM kumulacije i time će biti konkurentnija na EU tržištu. Ovom prilikom istaknuo je važnost komunikacije između gospodarstvenika i Državnog ureda za trgovinsku politiku kao lakši put prema tržištima trećih zemalja.

Luisa Santos, stručnjakinja za trgovinu u Europskoj konfederaciji poslodavaca tekstilne i odjevne industrije (EURATEX) pozitivno je ocijenila ulazak Hrvatske na europsko tržište, drugo po veličini u svjetskom udjelu. Kao pomoć malim i srednjim izvoznicima, Santos je uputila na web stranicu http://madb.europa.eu/ koji daju informacije o uvjetima i preprekama izvoza na tržišta trećih zemalja.

Seminar se održao u sklopu Tex Web projekta koji se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz sredstava IPA programa - Socio - Economic Partnership Programme.
vrh stranice
vrh stranice