Trebamo sinergiju javnog i privatnog

15.12.2015.

Hrvatska udruga poslodavca održala je tradicionalni predblagdanski domjenak na kojem se okupilo više od 300 hrvatskih poslodavaca, članova HUP-a i uzvanika. Tom prilikom predstavljeni su rezultati godišnjih istraživanja: „Poslovna očekivanja HUP-a za 2016.“

Maša Smokrović, predsjednica HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi
Ponovno sam u poziciju staviti na papir zaključke za tekuću 2015. te očekivanja za 2016. godinu. Malo se toga promijenilo u godinu dana, a očekivali smo zakonodavnu stabilnost i rasterećenje poduzetnike niza parafiskalnih nameta.
Okruženje u kojem posluju zdravstvene ustanove nije se promijenilo. Privatne zdravstvene ustanove se osnivaju i posluju u uvjetima u kojima ne znaju da li će moći slobodno raspolagati s dobiti (ako je uopće i ostvare). Posluju na način da početkom godine krenu s izradom projekte dokumentacije za izgradnju poliklinika i bolnica, a krajem godine dočeka ih izmijenjen pravilnik o minimalnim uvjetima prostora kadra i opreme. Izuzetno je zahtjevno biti privatnik u zdravstvu, jer mi privatnici navodno punimo svoje privatne džepove javnim novcem, a pri tome zaboravljamo da je to i naš novac te da nam je itekako važno na koji način se on troši.
Također, propuštamo građanima reći da javni zdravstveni sustav ne podrazumijeva isključivo javne zdravstvene ustanove i odsustvo privatnih ustanova. Javni zdravstveni sustav podrazumijeva solidaran sustav, na raspolaganju osiguranicima bez obzira da li se usluga pruža u privatnoj ili javnoj ustanovi. Pogledajmo Švedsku, državu koja predstavlja ideal socijalne države u Europi. Švedska ima trećinu javnog zdravstvenog sustava ugovorenog s privatnim ustanovama, a istraživanje koje su proveli pokazalo je da su privatne ustanove efikasnije od javnih za oko 40%. O tome se ne razgovara.
Zdravstveni radnici nam odlaze, a tko i što po tom pitanju čini? Uz plaću koja nikako nije primjerena, svakako je za naglasiti odnos među kolegama, nemogućnost napredovanja te podobnost umjesto znanja.
Već godinama privatnici skreću pozornost na nedostatke javnog zdravstvenog sustava s ciljem bolje i kvalitetnije zdravstvene usluge korisnicima kroz zdravu konkurenciju privatnog i javnog sektora.
Predlagali smo i predlažemo sinergiju javnog i privatnog na korist svim građanima.
vrh stranice
vrh stranice