Svjetski i Europski tjedan novca

06.03.2018.

Svjetski i Europski tjedan novca obilježen je jučer 05. ožujka u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje su svi nazočni sudionici ukazali na važnost financijskog opismenjavanja. Na događaju su sudjelovale sljedeće institucije: Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska udruga poslodavaca, Zagrebačka burza, Hrvatska gospodarska komora, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Štedopis - Institut za financijsko obrazovanje.
U sklopu četvrtog obilježavanja tjedna novca, u Ministarstvu je priređeno predstavljanje projekata, inicijativa i programa inistitucija koji se provode u okviru intersektorske suradnje.

Na događaju su se obratili: ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak; viceguverner Hrvatske narodne banke gosp. Bojan Fras; predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga dr. sc. Ante Žigman; Ivana Ravlić Ivanović načelnica za financijski sustav Ministarstgva financija.
Financijska pismenost u Hrvatskoj je na razini trojke što, kazala je ministrica Blaženka Divjak, ne bi bilo loše da nisu uočene skupine koje imaju puno nižu pismenost, a jedna od njih su mlađi od 19 godina, stariji od 70, stanovnici ruralnih područja i slabije obrazovani građani.

Ministrica je najavila da od jeseni u eksperimentalne škole uvode međupredmetnu temu „poduzetništvo", u kojem se značajan dio odnosi na financijsku pismenost, a godinu nakon toga u sve škole. Napomenula je, međutim, kako je osim učenja u školi važno i cjeloživotno obrazovanje.

Ove godine HUP je povodom obilježavanja tjedna novca odlučio organizirati beslatno događanje u HUP Splitu sa temama o naplati potraživanja koje će se održati 15. ožujka u trajnju od 11 do 13 sati.
vrh stranice
vrh stranice