Suglasnost ključnih dionika o nužnosti brisanja odredbi o jedinstvenom okvirnom kontnom planu iz Zakona o računovodstvu

09.09.2016.

Kao što smo ranije najavili, HUP je nastavio aktivnosti vezane uz izmjene Zakona o računovodstvu vezano uz odredbe o ukidanju jedinstvenog okvirnog kontnog plana (JOKP) te je 7. rujna 2016. u prostorima Ministarstva financija održan sastanak predstavnika HUP-a sa zamjenikom ministra financija g. Sašom Drezgićem i njegovim suradnicima. Na sastanku je ponovno naglašena potreba ukidanja sporne odredbe o jedinstvenom okvirnom kontnom planu, a koji je Ministarstvo financija već ranije uputilo radnim tijelima Vlade Republike Hrvatske. Obzirom kako Nacrt prijedloga zakona nije prošao zakonom propisanu proceduru donošenja u Hrvatskom saboru, isti će morati biti ponovo upućen u proceduru nakon konstituiranja Hrvatskog sabora.

S obzirom na neizvjesnu pravnu situaciju dogovoreno je kako će HUP Ministarstvu financija poslati još jedan dopis kojim će dodatno argumentirati svoj stav vezano uz nužnost ukidanja odredbi o JOKP-u. Isto tako, na sastanku su predstavnici HUP-a iznijeli niz konstruktivnih prijedloga kako se, umjesto kroz JOKP, na puno jednostavniji i jeftiniji način mogu dobiti valjani podaci za potrebe statistike, kao i tijela nadzora.
Dogovoren je nastavak suradnje i provođenje zajedničkih aktivnosti Ministarstva financija i HUP-a kako bi se ova vrlo neugodna situacija za poduzetnike stavila pod kontrolu te napravile pripreme za trenutak kada će doći do uspostave Vlade koja će, kao jedan od prvih zadataka imati i upućivanje već pripremljenog Nacrta prijedloga zakona u daljnju proceduru.

Mišljenja smo da je važno spomenuti kako je problem na koji je HUP ukazao prepoznat od svih ključnih dionika, budući da su na završnoj konferenciji koja je održana 8. rujna u organizaciji HUP-a i izdavača Hanza Media pod nazivom „Veliki dvoboj programa“, predstavnici političkih opcija iskazali konsenzus oko ovog pitanja.

O svim novim saznanjima i aktivnostima, HUP će pravovremeno obavještavati svoje članove.
vrh stranice
vrh stranice