STUPILE NA SNAGU IZMJENE I DOPUNE PRAVILNIKA O OBAVLJANJU POSLOVA ZAŠTITE NA RADU

01.07.2015.

U Narodnim novinama br. 72. od 30. lipnja objavljene su Izmjene i dopune Pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu kojim je , zahvaljujući aktivnostima HUP-a , vraćena mogućnost za poslodavce do 49 zaposlenih da mogu ugovarati obavljanje poslova zaštite na radu s vanjskom tvrtkom.
Naime, prethodnim izmjenama Pravilnika bila je uvedena obveza za sve poslodavce da imaju „unutarnjeg“ stručnjaka zaštite na radu tj. zaposlenu osobu s položenim ispitom za stručnjaka zaštite na radu, što je upravo objavljenim Izmjenama Pravilnika otklonjeno te poslodavci koji zapošljavaju do 49 radnika, a kojih je najviše u Republici Hrvatskoj, mogu i nadalje angažirati vanjske stručnjake ili pak birati mogućnost da zaposle stručnjaka za zaštitu na radu ili pak da osposobe nekoga od postojećih radnika.

Tijekom intenzivnih pregovora s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava HUP je inzistirao na tome da se poduzetnicima ostavi mogućnost izbora, bez nametanja novih obveza, što je na kraju i postignuto, jer su i predstavnici ministarstva prihvatili argumente i pokazali otvorenost za iznalaženje zadovoljavajućeg rješenja.

Druga bitna stvar koju je HUP uspio ispregovarati je produljenje roka za prilagodbu za one tvrtke koje imaju više od 50 zaposlenih, tako da se iste moraju uskladiti s Pravilnikom do 31.12. 2015.g.

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu
vrh stranice
vrh stranice