STEM Revolucija se nastavlja: KNJIŽNICE!

01.02.2018.

Sa STEM revolucijom, najuspješnijom dobrotvornom crowdfunding kampanjom u Hrvatskoj, digitalna pismenost stavljana je visoko na društvenu agendu i učinjen je prijelomni utjecaj za djecu u Hrvatskoj. Na tim osnovama nastao je i projekt ProMikro u suradnji s HUP-om, MZO i CARNetom, kojim je računalstvo i službeno uvedeno u osnovne škole.

No, zamašnjak promjena ne smije stati! Jedini način da kao mala zemlja, sada već zaostala u Europskim razmjerima, zakopana u prošlost, podjele i negative svake vrste, napravimo iskorak je da brzo nastavimo mijenjati mentalni sklop.

Antireformske, regresivne snage često imaju uporište u običnim, dobrim ljudima, koji misle da se ne može bolje, a nitko im ne daje entuzijazam viziju.

Ipak, kroz pružanje mogućnosti djeci došli smo do srca mnogih ljudi, koji se, kad vide mlade kao stvaraoce (u novim tehnologijama) nužno moraju, umjesto fokusa na prošlost pitati 'A gdje će moje dijete biti 2031.?' i 'Kakva će ovo zemlja biti 2031., hoće li moje dijete htjeti ostati u njoj?'.

Knjižnice su mjesta znanja i jedan od najboljih dijelova društvene infrastrukture, te sjajna prilika da dođemo do one djece koje nemaju doseg do novih tehnologija u školama, ali i do odraslilh koji mogu shvatiti kako je lako steći nove vještine - Hrvatska je na samom dnu EU po cjeloživotnom obrazovanju, svega 3% odraslih se kontinuirano obrazuje za razliku od 30% u Danskoj.

Naravno, ne moraju svi ti odrasli steći vještine korisne za svoj posao, ali dovoljno je da shvate kako je to lako, kako mogu kontrolirati tehnologiju - samo ako to žele, da se ne moraju bojati budućnosti. Jer ona ionako stiže, nezaustavljivo. Neovisno o tome što mi mislili o umjetnoj inteligenciji, robotima, internetu stvari - oni stižu. Za svakoga, a i za naciju, je bolje da razumije o čemu se radi, prihvaća to, nego se uzaludno, i ogorčeno, bori. A svatko ima pravo biti ravnopravni građanin 21. stoljeća!Micro:bit je poseban po tome što je izrazito jeftin, koristi najmodernije programerske alate, atraktivan je za upotrebu i s njime svako može programirati i stvarati kreativne projekte za doslovno 5 minuta - čak i ako ga samo posudi u knjižnici. Naravno, uz njega u knjižnicima dolaze potpune i jednostavne upute. Kako se već sada koristi micro:bit u nastavi u hrvatskim školama, možete vidjeti ovdje.

Ovo je stoga važan korak u nastavljanju stvaranja nacije (digitalnih) stvaralaca! Pomozite nam da ubrzamo moment promjena koje smo donijeli! Jer ovo je početak, knjižnice možemo opremiti i robotima, 3D printerima i drugom opremom kojom mogu postati pravi mali inovacijski cenrti u lokalnim zajednicama.

Ukoliko želite vidjeti na koje se sve inovativne načine koriste micro:bit računala kliknite na poveznicu Micro:bit u nastavi
vrh stranice
vrh stranice