Split - Završna konferencija projekta „Lokalnim partnerstvom do svijeta rada“

30.07.2020.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) Splitsko-dalmatinske županije je u srijedu, 29. srpnja, na završnoj konferenciji projekta predstavilo rezultate i aktivnosti projekta „Lokalnim partnerstvom do svijeta rada“.

Projektom su obuhvaćeni problemi nezaposlenosti, socijalne isključenosti i negativnih demografskih kretanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a osnovni ciljevi su unaprjeđenje održivosti, utjecaja i učinkovitosti LPZ-a Splitsko-dalmatinske županije te unaprjeđenje zapošljavanja i samozapošljavanja svih građana, a posebice ranjivih skupina u županiji.

U sklopu brojnih projektnih aktivnosti održane su radionice i predavanja o društvenom poduzetništvu, pokretanju vlastitog poduzeća i mogućnostima integracije na tržište rada namijenjene nezaposlenim osobama, a održana su i predavanja o dostupnim mogućnostima financiranja za novoosnovane poslovne subjekte koje su osnovale osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada (primjerice, mladi bez radnog iskustva, žene, starije osobe, osobe s invaliditetom).

Projektnim budžetom osigurano je 40 vaučera u iznosu od 2.500 kuna koji su dodijeljeni nezaposlenim osobama u svrhu prekvalifikacije, osposobljavanja ili usavršavanja prema vlastitom izboru, te 10 vaučera za poslovno mentoriranje u iznosu od 2.000 kuna, dodijeljenih novoosnovanim poslovnim subjektima. S ciljem identificiranja deficitarnih zanimanja te profila i dinamike kretanja na tržištu rada, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje provelo je anketno istraživanje o kretanju i trendovima na tržištu rada na području Splitsko-dalmatinske županije. Istraživanje je provedeno tijekom 2019. godine, a obuhvatilo je učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola, trećih i četvrtih razreda srednjih škola, obrazovni sektor, poslodavce, nezaposlene te IRI sektor. Temeljem toga, izrađen je javni dokument „Kretanja i trendovi na tržištu rada Splitsko-dalmatinske županije” te revidirana postojeća „Strategija razvoja ljudskih potencijala Splitsko-dalmatinske županije“. Navedeni dokumenti, uključujući i rezultate istraživanja te ostale informacije o projektu, dostupni su za preuzimanje na službenoj internet stranici: https://www.svijet-rada.eu/.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a iznos bespovratnih sredstava je 1.988.077,50 kuna i to u 100%-tnom intenzitetu potpore. Nositelj projekta je Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, a partneri na projektu su JU RERA, Centar za održivi razvoj, HUP, Grad Split, TOMS, Zdravi grad, SDŽ, Domine, Učilište Virtus, Udruga nezaposlenih SDŽ i Zadruga za etično financiranje ZEF.

vrh stranice
vrh stranice