SOCIJALNO VIJEĆE ZA TURIZAM - Poslodavci preuzeli predsjedanje vijećem

25.03.2014.

Na sjednici Socijalnog vijeća za turizam, održanoj 24.3.2014. u Zagrebu, predsjednik Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a Jako Andabak izabran je za novog predsjednika vijeća. Ovime su predstavnici poslodavaca preuzeli predsjedanje vijećem nakon što je istim godinu dana predsjedao Eduard Andrić ispred sindikata. Eduard Andrić (Sindikat turizma i usluga Hrvatske) je preuzeo mjesto dopredsjednika vijeća, dok su članovi vijeća ostali isti: Ljubomira Lončar (Sindikat turizma i usluga Hrvatske), Marina Cvitić (Sindikat Istre i Kvarnera), te Joško Lelas i Tamara Jutt Maleš (HUP - Udruga ugostiteljstva i turizma).

Socijalno vijeće za turizam osnovano je kao drugo bipartitno sektorsko vijeće u Hrvatskoj i svojim radom i aktivnostima predstavlja temeljno tijelo socijalnog dijaloga u sektoru ugostiteljstva i turizma. Članovi vijeća izrazili su zadovoljstvo s postignutom razinom međusobne suradnje i zauzimanjem zajedničkih stavova o specifičnim gospodarskim i socijalnim pitanjima sektora. Među istima se u prošloj godini mogu istaknuti sljedeće teme: uređenje povremenih poslova, mjera Stalni sezonac, suzbijanje crne ekonomije i fiskalizacija, problematika PDV-a, posebni ugovori, podaci za kućne kolektivne ugovore, predstečajne nagodbe, standardi rada.

Pored sagledavanja dosadašnjih aktivnosti i izbora novog predsjednika, teme sjednice bile su i projekt socijalnog turizma u Hrvatskoj, te koncept prepoznavanja tzv. FER-hotela na primjeru pozitivne prakse Irske i kao mogući projekt s ciljem razvoja društveno-odgovornog poslovanja.

Socijalni dijalog i suradnja socijalnih partnera u sektoru ugostiteljstva i turizma, među najboljima je u Hrvatskoj i dobri odnosi i međusobno uvažavanje nastavit će se na tom tragu i kroz buduće aktivnosti Socijalnog vijeća za turam o svim temama od značaja za gospodarski razvoj i poboljšanje uvjeta rada u djelatnosti ugostiteljstva i turizma.
vrh stranice
vrh stranice