Sinergija kao ključ oporavka

12.06.2017.

naziv je 6. Regionalne konferencije gospodarstvenika koja se održala u ponedjeljak 12. lipnja 2017. godine u Vinkovcima u organizaciji Lotusmedije i partnera s ciljem poticanja sudionika na udruživanje i proaktivnost, te iznalaženja zajedničkih interesa i mogućnosti na tržištu.
Kroz dvije panel diskusije o organiziranom i jedinstvenom domaćem tržištu, ukazivalo se na prednosti okruženja u kojem pojedinci, radeći zajedno u skupinama, efikasno (uz korištenje najmanje količine potrebnih resursa) mogu ostvariti zadane ciljeve i postići uspješne rezultate. Na konferenciji su se modelirali primjeri dobre prakse,uspješni pojedinci i tvrtke koje su udruživanje prepoznale kao prednost i uspjele. Ove godine konferenciji se priključila i Hrvatska udruga poslodavaca, a izvrsni predavači su za kraj održali instant predavanja na teme timskog rada, učenja na greškama, sinergiji muško ženskih snaga i organizacijskog coachinga i komunikacije.

U izaslanstvu Predsjednika Vlada Republike Hrvatske, sudjelovala je ministrica Gabrijela Žalac i Ana Mandac pomoćnica i izaslanica Potpredsjednice Vlade i ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac je informirala sudionike o nadolazećim projektima i ciljevima, te da su joj kroz regulaciju tržišta u fokusu 5 slavonskih županija i 5 razvojnih agencija s kojima će se dogovarati razvojni projekti. U ime Hrvatske udruge poslodavaca u panelu sudjelovao je Ivan Sarić, HUP Osijek koji je ukazao na probleme nedostatka ljudskih potencijala na tržištu rada naročito osposobljenih za pisanje i provedbu EU projekata, te da je potrebno mijenjati obrazovni sustav i raditi na deficitarnim zanimanjima i većoj satnici prakse.
Tomislav Radoš, Hrvatske gospodarske komore ukazao je da moramo biti proaktivniji po pitanju strategija koje su se davno donijele a nisu provedene i da nemamo vremena raditi na novima već se usmjeriti na Projekt Slavonija.
Razvojna agencija Hrast koju je predstavljao gospodin Bušić je informirala sudionike sa novim smjernicama kroz Agrotehnološki centar koji treba izgraditi kako bi se malim dobavljačima ubrzao proces u logistici, financiranju i povezivanju u vrijednosnom lancu. Također je ukazano na broj zatvorenih OPG-ova i da treba raditi na edukaciji kako bi se proces izumiranja i iseljavanja zaustavio.

Pomoćnica Ana Mandac je informirala o sredstvima koja su poduzetnicima na raspolaganju kao i o kreditinim linijama uz nikad manjim kamatnim stopama od strane HAMAG-a i HBOR-a, a iz realnog sektora kao predstavnik i promicatelj novih kultura u poljoprivredi, gospodin Ivan Šulog je podijelio svoje 20-ogodišnje iskustvo sadnje i izvoza egzotičnog voća u Hrvatskoj.

Upravo u tom smjeru primjeri dobre prakse koji su se udružili u zadruge, udruge, kooperacije, partnerstva obrazovnih institucija i privatnih organizacija, su sudionicima ukazali na mogućnosti i prednosti udruživanja.

Zaključak konferencije je da je uz regulirano tržište s donesenom nacionalnom strategijom i sinergijom svih dionika, izvršne vlasti, znanstvenih i obrazovnih institucija i gospodarstvenika, oporavak domaćeg tržišta je moguć te uz projekt Slavonija Baranja i Srijem, i nadolazeće projekte i financijska sredstva iz EU fondova moguće je pokrenuti ruralni dio Hrvatske, ali i cjelokupno domaće tržište.
vrh stranice
vrh stranice