Sektorski vodiči za sprječavanje nastajanja otpada od hrane - za sektor trgovine i sektor ugostiteljstva

18.02.2021.

Ministarstvo poljoprivrede u okviru Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane u Republici Hrvatskoj 2019.-2022. izradilo je  i objavilo 2 sektorska vodiča:

Vodič za smanjenje otpada od hrane u trgovinama  odnosi se na maloprodajni sektor i pomoći će trgovcima i ostalima uključenima u distribuciju i maloprodaju u razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane u trgovinama te ponuditi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje količine otpada od hrane, što će smanjiti troškove i pozitivno utjecati na okoliš. 

Vodič za smanjenje otpada od hrane u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama  namijenjen je restoranima, hotelima, kantinama u ugostiteljskom sektoru te institucionalnim kuhinjama u objektima javne prehrane (u bolnicama, školama, vrtićima, fakultetima i dr.) koji također pripremaju i poslužuju  hranu.  

Namjera je da sektorski vodiči postignu svoj cilj i omoguće tvrtkama i pojedincima stvarno mijenjanje stavova u rukovanju hranom, a osim spomenuta dva vodiča u pripremi su sektorski vodiči za smanjenje otpada namijenjeni pojedinačno sektorima primarne proizvodnje te prerade i proizvodnje hrane, čija se objava planira do kraja ove godine.

Dodatne informacije možete pronaći na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

vrh stranice