Sastanak HUP-a s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja

27.02.2017.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i suradnika s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca na čelu s glavnim direktorom Davorom Majetićem. Ministar Barišić pozdravio je projekte s ciljem povezivanja studenata i učenika s potencijalnim poslodavcima i realnim sektorom te pozvao HUP na partnerstvo i suradnju prilikom kreiranja obrazovnih politika. Sastanku su u ime Hrvatske udruge poslodavaca nazočili Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Jako Andabak, član Izvršnog odbora HUP-a, Mislav Balković, predsjednik HUP - Udruge poslodavaca u obrazovanju te Jasminka Martinović, direktorica granskih udruga HUP-a.
Ministar Barišić predstavio je aktivnosti Ministarstva na području cjelovite reforme obrazovanja posebno istaknuvši važnost strukovnog obrazovanja. Donošenjem Programa razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za razdoblje od 2016. do 2020. godine i pripadajućeg Akcijskog plana ispunjeni su uvjeti za korištenje sredstava europskih fondova, što će dodatno pridonijeti promociji strukovnog obrazovanja kao prvoga izbora učenika. Na sastanku je otvoreno pitanje nove mreže škola, a razgovaralo se i o upisnim kvotama. Predstavnici Ministarstva najavili su sastanak s osnivačima s ciljem definiranja upisnih kvota za novu školsku godinu pri čemu će se posebno uzeti u obzir gospodarske grane koje se razvijaju u pojedinim lokalnim sredinama i njihove potrebe za stručnim, obrazovanim resursima. Pomoćnik ministra Momir Karin izvijestio je poslodavce o planu normativnih aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja za ovu godinu. U tijeku je formiranje radne skupine za dualno obrazovanje, u koju će biti pozvani i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca.

Na sastanku se razgovaralo i o provođenju, odnosno razvoju Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, daljnjoj provedbi i implementaciji Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, realizaciji Programa državne potpore za istraživačko-razvojne projekte 2015. - 2020. te suradnji HUP-a i Rektorskoga zbora.

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca zahvalili su ministru Barišiću na organizaciji ovog sastanka, a obje strane su se složile s važnošću socijalnoga dijaloga, partnerstva i suradnje Ministarstva i svih dionika u sustavu znanosti i obrazovanja, uključujući i Hrvatsku udrugu poslodavaca.


izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
vrh stranice
vrh stranice