Proširena sjednica Izvršnog odbora HUP- Udruge metalne industrije

02.04.2014.

02.travnja 2014.u Hrvatskoj udruzi poslodavaca u Zagrebu održana je proširena sjednica Izvršnog odbora HUP- Udruge metalne industrije.

Izvršni odbor raspravljao je o pravilnicima za provedbu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te o projektima iz područja strukovnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja u koje će se Udruga uključiti.

Pravna savjetnica Milica Jovanović izložila je aktivnosti koje je HUP poduzimao u procesu donošenja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i vezanih pravilnika. Rekla je da je HUP upozoravao da zakon u predloženom tekstu neće ostvariti svoj cilj, nego će stvoriti novi namet poduzetnicima. HUP je u konzultacijama uspio ispregovarati da se od obveznih kvota izuzmu mali poslodavci koji zapošljavaju do 20 radnika te da se za poslodavce koji zapošljavaju do 50 radnika kvota smanjuje za 1%. HUP se zalaže da iz obveze kvote budu isključena mjesta s posebnim uvjetima rada te da kvote ne budu obvezujuće ako nema raspoloživih osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Izvršni odbor pozdravio je poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali je upozorio da su kvote za prerađivačku industriju previsoko postavljene.

Raspravljeno je o pozivima na sudjelovanje u projektima iz područja strukovnog i cjeloživotnog obrazovanja. Izvršni odbor podržao je sudjelovanje u projektima i istaknuo potrebu metalne industrije za nadograđivanjem vještina radnika i nužnost rješavanja nesrazmjera na tržištu rada.
Projekt cjeloživotnog učenja za metalni sektor Striking deals iniciran je od strane nizozemskog sektorskog vijeća za metalni sektor, a Udruga bi ga provodila sa Sindikatom metalaca Hrvatske. U drugom projektu, kojim se planira razviti nove kurikulume iz strojarstva i mehatronike za strukovne škole, sudjeluju partneri iz Slovenije, Litve i Poljske. Ovaj Savez sektorskih vijeća za rješavanje nedostataka vještina u strojarstvu iniciran je od strane slovenskih partnera, a u Hrvatskoj su partneri HUP- Udruga metalne industrije i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Izvršni odbor je istaknuo potrebu za većim udjelom praktične nastave u strukovnom obrazovanju.
vrh stranice
vrh stranice