Profesor Tihomir Luković, ekspert za kontroling održao predavanje u Splitu

10.05.2019.

(8. svibanj 2019.) U  dvorani Sveučilišnog studijskog centra za stručne studije u Splitu, u organizaciji HUP-ovog Kluba kontrolera, održano je predavanje Controlling & Planning u teoriji i praksi. Predavanje je održao profesor dr.sc Tihomir Luković, ekspert i autoritet  za područje kontrolinga. Kao i do sada, i ovo , izuzetno zanimljivo predavanje bilo je besplatno za članove HUP-a i Kluba.

Na radionici je bilo riječi o samoj definiciji planiranja i kontrolinga, ekonomsko-političkoj ulozi planiranja, makro planiranju u RH i razvijenim zemljama itd..Izlažući o ulozi planiranja u ekonomsko-političkom kontekstu te o ekonomiji u tranziciji mogli smo saznati zanimljive informacije o mijenjanju ekonomije u tranziciji iz centralno planirane u ekonomiju slobodnog tržišta.

S obzirom da je predavač živio u Njemačkoj gdje je radio za njemačku upravu, naravno, kao ekspert za kontroling, bilo je jako korisno čuti na koji način funkcionira lokalna uprava i samouprava i kako se postiže učinkovitost i praćenje rada administracije. Predavanje je bilo interaktivnog tipa i sudionici su postavljali pitanja i sudjelovali u raspravi. Bilo je govora i prenormiranosti propisa u Hrvatskoj te o strategijama i akcijskim planovima koji su brojni , ali nepotrebni, jer ih se nitko ne pridržava. Luković je podijelio svoje iskustvo u izradi Strategije razvoja nautičkog turizma koja je nakon izrade bačena u zapećak. S obzirom da je i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama područje interesa i ekspertize predavača, razgovaralo se i o predmetnom zakonu i problemima u njegovoj primjeni. Profesor Luković je govorio o načinima kako se u nekim europskim zemljama rješava problem koncesije te ujedno ojačava zapošljavanje lokalnog stanovništva.

vrh stranice
vrh stranice