Pravilnik o ostvarivanju prava na povrat dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika

05.02.2019.

4. veljače 2019. je u Narodnim novinama br 12/19 objavljen Pravilnik o ostvarivanju prava na povrat dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika.

 

HUP se za povrat trošarine zalagao od 2013.g., a tijekom 2017. i 2018. intenzivno je komunicirano s Carinskom upravom pri Ministarstvu financija. Povrat dijela trošarine prepoznat je kao instrument koji koriste i druge države članice EU u cilju povećanja konkurentnosti prijevoznika. Procjenjuje se da će povrat dijela trošarina na godišnjoj razini cestovnim prijevoznicima robe i putnika uštedjeti oko 300 milijuna kuna. Povrat će iznositi 607 kuna na tisuću litara.

Zahvaljujemo se našim članovima koji su svojim angažmanom doprinijeli zajedničkim nastojanjima da se ova mjera prepozna i implementira u RH zakonodavstvo.

Pravilnik možete preuzeti na ovom linku: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_02_12_241.html

Detaljnije o postupku povrata sa svim pripadajućm obrascima možete preuzeti na: 

https://carina.gov.hr/vijesti/objava-pravilnika-o-ostvarivanju-prava-na-povrat-dijela-placene-trosarine-za-dizelsko-gorivo-u-komercijalnom-prijevozu-robe-i-putnika/6370

 

vrh stranice
vrh stranice