Plin je u Splitu

18.04.2019.

Split, 16. travnja 2019. – EVN Croatia Plin svečanim događanjem u OŠ Ravne njive službeno je obilježio spajanje prva tri korisnika plina u Splitu na svoju mrežu. Prvi korisnici plina u Splitu su KBC Split na Firulama, OŠ Ravne njive i dječji vrtić Mali princ.

 

Svečanom događanju prisustvovali su Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije i Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kao i brojni drugi ugledni gosti koji su prepoznali stratešku važnost ovog projekta za razvoj Dalmacije, a u ime domaćina goste su pozdravili Peter Zaruba i Vlado Mandić, članovi Uprave EVN Croatia Plin.

„Dopustite mi da na samom početku kažem: dug je bio put do Splita. Pa ipak, unatoč mnogim izazovima, izuzetno sam ponosan što danas svečano obilježavamo prve korisnike plina u Splitu: KBC Split na Firulama, Osnovna škola Ravne njive i Dječji vrtić Mali princ. Ponosan sam i u svojoj dvostrukoj ulozi: kao predstavnik EVN-a i građanin Splita, jedinom gradu u Dalmaciji koji je davne 1862. uživao u javnoj  plinskoj rasvjeti zahvaljujući plinu iz Plinare. Plin danas može opskrbljivati Split energijom na nebrojeno načina: kako bi ponudio hlađenje kad je vruće i toplinu kad je hladno, donio osjetne uštede njegovim korisnicima te bolje standarde zaštite zdravlja i okoliša u usporedbi s loživim uljima“, istaknuo je u svojem govoru Peter Zaruba, član Uprave EVN Croatia Plina.

Spajanje prvih korisnika plina u Splitu, svojevrsna je kruna aktivnosti EVN-a na plinofikaciji Dalmacije započetih 2011. godine. Dolazak plina u Dalmaciju omogućio je Plinacro, izgradnjom magistralnog plinovoda Bosiljevo - Split, okosnice sigurnog i pouzdanog plinskog sustava Dalmacije. Radovi na izgradnji plinske mreže u Splitsko-dalmatinskoj županiji započeli su u studenome 2013 godine., a prvi korisnici priključeni su u Dugopolju u svibnju 2015. godine. Do sada je izgrađeno više od 130 kilometara plinske distribucijske mreže. Gospodarska zona u Dugopolju prva je zona u Dalmaciji koja ima potpuno razvijenu plinsku mrežu. Krajem 2016. EVN je izgradio plinsku mrežu u centru Dugopolja na koju je priključena Osnovna škola Dugopolje – prva javna ustanova u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja koristi plin. Nakon puštanja u rad plinske mreže u Dugopolju, EVN je započeo s radovima na izgradnji visokotlačnog plinovoda prema Splitu, trasom koja prolazi kroz Klis i Solin. Izgradnju plinske mreže u Splitu EVN je počeo polaganjem plinskih cijevi na trasi od Bauhausa do Prometa Split u Hercegovačkoj ulici. Radovi od Prometa Split do bolnica Križine i Firule dovršeni su tijekom 2018. godine, a kulminacija ovog pothvata je spajanje prvih korisnika na EVN mrežu u Splitu koja je svečano obilježena danas.

O važnosti plinofikacije Dalmacije govori i činjenica da zbog ubrzanog razvoja turizma i postupnog oporavka industrije rastu i energetske potrebe Dalmacije. Kroz dosadašnju plinofikaciju Dalmacije pokazuje se ne samo potencijal plina za energetske uštede i komfor, već i za korištenje energenta koji po kW satu energije u odnosu na druga fosilna goriva ima najmanje emisije CO2, već i SO2 i NOx. Te ga njegove karakteristike čine poželjnim energentom u regiji koja je trajno usmjerena na turizam, a koja se zbog snažnog rasta potrošnje električne energije suočava s izazovom sigurne opskrbe.

Plin je posebno pogodan za korištenje u javnim ustanovama poput bolnica, vrtića, škola, domova za starije koje pretežno i dalje koriste teška loživa ulja, energente koji zbog emisija SO2 i NOx štetno utječu na zdravlje ljudi i okoliš te arhitektonsko nasljeđe koje ima važnu ulogu u pozicioniranju Dalmacije kao destinacije kulturnog turizma. Plin se pokazao i kao pouzdan partner u revitalizaciji industrijske proizvodnje, a s vremenom i širenju  proizvodnje i ostvarivanju konkurentske prednosti. Tijekom 2018. deset najvećih potrošača EVN-a prelaskom na plin uštedjelo je 28 milijuna kuna, a tijekom šest godina emisije CO2 smanjili su za 27.000 tona.

Osim infrastrukturne važnosti plin kao energent donosi niz konkretnih koristi njegovim korisnicima. Neke od ključnih koristi su manji ukupan trošak energije, jednostavnije održavanje, uvijek je dostupan i nema potrebe za skladištenjem i naručivanjem novih količina te potpuna kontrola potrošnje i troška na vlastitim mjernim uređajima. Plin se može koristiti i za hlađenje, a ne samo za grijanje, što ga uz povoljniju cijenu od 30 do 60% u odnosu na pojedine druge izvore energije, čini dobrim izborom u smanjivanju troškova.

Da bi i građani Splita mogli uživati u pogodnostima plina potrebno je da dovoljan broj potencijalnih korisnika pokaže interes za plinski priključak kojeg prati analiza tehničkih i ekonomskih pokazatelja po kojima se utvrđuje isplativost priključka u pojedinim dijelovima grada.

Prije svečanog obilježavanja spajanja prvih korisnika plina u Splitu, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i članovi Uprave EVN Croatia Plin, Peter Zaruba i Vlado Mandić potpisali su Aneks temeljnom Ugovoru o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na području Splitsko-dalmatinske županije kojim je produljena za dodatnih 20 godina. Potpisivanju ovog Aneksa prethodila je odluka Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) od 21. prosinca 2018. godine o postojanju relevantnih i opravdanih razloga da se EVN-u produlji trajanje Ugovora o koncesiji u čemu je imala zakonsko uporište u Zakonu o tržišta plina i Zakonu o koncesijama.

vrh stranice
vrh stranice