Paket odluka o povredi propisa za studeni: Komisija djeluje radi potpune, pravilne i pravovremene provedbe zakonodavstva EU-a na korist građana i poduzeća

19.11.2015.

Kako bi građanima i poduzećima omogućila uživanje u svim prednostima koje donosi unutarnje tržište, Europska komisija neprestano surađuje s državama članicama i po potrebi pokreće postupke zbog povrede propisa protiv država članica koje ne poštuju europsko zakonodavstvo.
U okviru svog mjesečnog paketa odluka o povredi propisa Komisija je ovaj mjesec donijela niz odluka, od kojih su 21 službene opomene, 20 obrazložena mišljenja, 11 upućivanja Sudu Europske unije, a 54 odluke o zaključenju predmeta. Komisija je, među ostalim, odlučila deset država članica uputiti Sudu Europske unije zbog povreda propisa u nizu područja politika, npr. energetici (Grčka), zaštiti okoliša (Grčka i Rumunjska), financijskoj stabilnosti, financijskim uslugama i uniji tržišta kapitala (Luksemburg), migraciji i unutarnjim poslovima (Belgija), mobilnosti i prometu (Češka, Estonija, Italija, Poljska, Portugal, Slovenija). Komisija je zaključila 54 predmeta u kojima su problemi s predmetnim državama članicama riješeni bez potrebe za dodatnim postupanjem Komisije. Sažetak najvažnijih odluka te podaci za kontakt nadležnih glasnogovornika i pripadajuća priopćenja za medije dostupni su u informativnom članku. Dostupan je i memorandum u kojem se općenito objašnjava postupak zbog povrede zakonodavstva EU-a.
vrh stranice
vrh stranice