Okrugli stol okupio sve dionike društvenog poduzetništva

07.02.2018.

U organizaciji HUPa-, Udruge VISOKI JABLANI i Centra UP2DATE, 7. veljače 2018. je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca održan okrugli stol „Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj“. Okrugli stol je organiziran u okviru projekta RePlast 3D koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a okupio je više od stotinu predstavnika društvenih poduzetnika iz cijele Hrvatske.

Kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, sudjelovala je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević.
Na okruglom stolu su izlagali Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Mihaela Jović Karašin, predsjednica Udruge VISOKI JABLANI i voditeljica projekta RePlast 3D, prof. dr.sc. Neven Šerić, profesor s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Marko Jelić, gradonačelnik Knina, Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Teodor Petričević, direktor Konzorcija društvenih poduzeća ACT Grupa te Ivan Božić, upravitelj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova.

Voditeljica projekta RePlast 3D Mihaela Jović Karešin u uvodnom izlaganju je iznijela osnovne informacije o projektu kojem je cilj izgradnja kapaciteta partnerskih udruga za pokretanje društvenog poduzeća za sekundarno zbrinjavanje plastičnog otpada reciklažom plastike i proizvodnjom filamenta (punjenja) za 3D printere. Projekt se provodi u suradnji s Gradom Kninom, a u osposobljavanje je uključeno 23 korisnika, nezaposlenih osoba s invaliditetom, žena i mladih. Uz aktivnosti vezane uz projekt, Jović Karašin je naglasila da Udruga VISOKI JABLANI radi i na edukaciji budućih društvenih poduzetnika izdavačkom djelatnosti, poticanjem inovativnog učenja i izravnom izobrazbom ciljanih skupina. Pri tome je najavila izdavanje znanstvene knjige prof. dr.sc. Neven Šerića „Marketing društvenog poduzetništva“, prve znanstvene knjige u Hrvatskoj na navedenu temu, što smatra značajnim korakom za daljnji razvoj društvenog poduzetništva.

Prof. dr. Neven Šarić iznio je svoja iskustva kao znanstvenika i praktičara u razvoju poduzetništva te istakao važnost društvenog poduzetništva kao katalizatora povlačenja sredstava iz EU i mogućnost rasterećenja javnih davanja uključivanjem ranjivih skupina na tržište rada.

Teodor Petričević, direktor Konzorcija društvenih poduzeća ACT Grupa, uz izlaganje o dugogodišnjem iskustvu s društvenim poduzetništvom, ukazao je i na izazove koji stoje pred daljnjim razvojem ovog poduzetništva. “U RH još uvijek nemamo javnu podršku, kako riješiti pitanja promocije, plasmana proizvoda, itd. Nema stalne financijske podrške, nedostaju modeli financiranja, nemamo razvijeno tržište društvenih investitora, nemamo obrazovne programe, nema istraživanja – sve to fali u području društvenog poduzetništva.” – naglasio je Petričević.

Ivan Božić, upravitelj u Socijalnoj zadruzi Humana nova i dr.sc. Marko Jelić, gradonačelnik Knina, podijelili su svoja iskustva poslovanja društvenog poduzeća u uvjetima poslovanja u Republici Hrvatskoj te mogućnostima potpore ovoj vrsti poduzetništva od strane jedinica lokalne samouprave.

“U područje društvenog poduzetništva dospjeli smo “iz sile i nevolje” jer nema drugih opcija za zapošljavanje. Nedostaje nam i statistika koliko društvena poduzeća doprinose gospodarstvu zemlje.” – rekla je Milka Kosanović, direktorica za odnose s članstvom u HUP-u.

Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava istakla je kako je društveno poduzetništvo još uvijek počiva na entuzijazmu pojedinaca i pri tome dodala da isti entuzijazam i sustavnu podršku već niz godina pruža i Ministarstvo rada koje je odgovorno za njegov razvoj na institucionalnoj razini.

U svom je izlaganju spomenula kako su društveni poduzetnici tek pojedinci za koje su se u posljednje vrijeme počela osiguravati financijska sredstva iz europskih fondova. Istaknula je projekte i natječaje koji se planiraju u ovoj godini, kao „Jačanje poslovanja za društveno poduzetništvo – faza I.“ koji će biti objavljen do kraja ožujka 2018. Poziv je planiran u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“, a vrijedit će 40 milijuna kuna.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u suradnji s Ministarstvom hrvatskim branitelja priprema poziv i za braniteljsku populaciju društvenih poduzetnika, koji se očekuje do rujna.

Ivanković Knežević govorila je i mjerama aktivne politike zapošljavanja, unutar kojih bi mjera za samozapošljavanje mogla biti zanimljiva svim budućim društvenim poduzetnicima, jer ona omogućava udruživanje u zadruge te sredstva i do 270 tisuća kuna.
vrh stranice
vrh stranice