Održana završna konferencija projekta BATOS

20.10.2015.

U Zagrebu je 19. listopada 2015. održana je radionica i završna konferencija projekta „BATOS - Bipartizam kao alat uspjeha“, kojeg financira Europska unija, a namijenjena je promicanju bipartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.
Projekt BATOS rezultat je suradnje Hrvatske udruge poslodavaca sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnim hrvatskim sindikatima, uz sudjelovanje Međunarodne organizacije poslodavaca i slovenske poslodavačke organizacije ZDS.
Završna konferencija predstavila je rezultate projekta BATOS te objedinila sve što je do sada učinjeno na području izgradnje boljih bipartitnih odnosa između poslodavaca i sindikata, uključujući tu i potpisani bipartitni sporazum između HUP-a i SSSH. Konferencija je polučila velik interes socijalnih partnera, predstavnika poslodavaca i sindikata, što govori o pravovremenosti HUP-ove inicijative za promicanje bipartizma u socijalnom dijalogu.
Konferenciju su otvorili u ime domaćina - Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca te predstavnik partnera Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Sudionicima konferencije obratio se i Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava koji je tom prilikom izrazio nadu da će se i buduća vlada, bez obzira koja pobijedila na predstojećim izborima, opredijeliti za bipartitini socijalni dijalog i dodao da dijalog između sindikata i poslodavaca pridonosi jačanju konkurentnosti radnika: „Kvalitetan i educirani radnik utječe na konkurentnost tvrtki što u konačnici jača i konkurentnost države“ – dodao je ministar.
Na zanimljivoj panel raspravi sudjelovali su Guillaume Cravero, viši savjetnik, BUSINESSEUROPE, Cinzia Sechi, savjetnica, ETUC, Alessandra Assenza, savjetnica, IOE, Jože Smole, glavni direktor Udruge poslodavaca Slovenije (ZDS), Bernard Jakelić, zamjenik direktora, HUP te Mladen Novosel, predsjednik SSSH. Sudionici su raspravu zaključili mišlju kako je ovaj projekt vrlo značajan početak novog načina komunikacije između poslodavaca i sindikata te da predstavlja temelj kvalitetnih bipartitnih odnosa u budućnosti.
„Ovo je baza na kojoj ćemo pronaći zajednički interes, locirati probleme i dati do znanja nekoj budućoj vlasti da brže i kvalitetnije poradi na njima“ - izjavio je zamjenik glavnog direktora HUP-a, Bernard Jakelić.
Uz nositelja, Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP), projekt BATOS provode: Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Udruga poslodavaca Slovenije (ZDS), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), granski sindikati udruženi u SSSH - Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) te Međunarodna organizacija poslodavaca (IOE). Projekt je predstavljen i europskom bipartitnom Social Dialogue Committe-u u Bruxellesu gdje je dobio najveće pohvale i priznanja.


Iskustva iz stranih zemalja pokazuju da se istinski bipartizam ne stvara preko noći, ali kad je stvoren, predstavlja upravo onu polugu koja je, kroz dijalog i međusobno uvažavanje poslodavcima i sindikatima služi za stjecanje uzajamnog povjerenja i poštovanja, što vodi i do boljeg gospodarsko-socijalnog stanja u zemlji.
vrh stranice
vrh stranice