Održana Skupština HUP- Udruge energetike

25.04.2016.

Zagreb, 19. travnja 2016. – HUP- Udruga energetike (Udruga) održala je redovitu godišnju Skupštinu na kojoj su usvojeni Izvješće o radu Udruge u 2015. godini, Program rada za 2016. godinu te je potvrđena izmjena člana Izvršnog odbora.

GALERIJA
Predsjednik Udruge energetike Tomislav Thür rekao je kako je 2015. godina za Udrugu bila vrlo aktivna godina. S 01. siječnjem 2016. godine stupio je na snagu novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji na kojem su radili mnogi članovi Udruge, ali u području biogoriva nema izmjena niti pomaka. Članovi su bili aktivni u regulativi iz područja organizacije tržišta plinom, energetskoj učinkovitosti te su značajno participirali u aktivnostima na europskoj razini kroz UPEI- Udrugu nezavisnih trgovaca naftom i naftnim derivatima. Ocijenio je kako će i 2016. godina biti izazovna godina, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini zbog najavljenih brojnih izmjena regulative, a rad Udruge će kao i inače značajno ovisiti o normativnim aktivnostima od strane državne administracije. Istaknuo je važnost sudjelovanja u regulatornom procesu i za one zakone i pod zakonske akte koji se ne tiču energetike u užem smislu, ali imaju veliki značaj na ukupne uvjete poslovanja i stvaranju pozitivne investicijske klime u RH. Zaključio je kako Udruga energetike očekuje da će HUP kao socijalni partner biti uključen u najavljenu izradu nove Energetske strategije Republike Hrvatske.

Skupština Udruge potvrdila je Ivana Šimića iz tvrtke C.E.M.P. za novog člana Izvršnog odbora umjesto Siniše Bijelića iz Sunstroom investicija koji više nije član HUP-a. Ivan Šimić ujedno obnaša dužnost predsjednika Koordinacije obnovljivih izvora energije u Udruzi energetike te se je osvrnuo na 2015. godinu. Rekao je da je Koordinacija bila proaktivna i dosta uspješna u donošenju propisa i podzakonskih akata kako bi zaštitila interes investitora u obnovljive izvore energije. Istaknuo je da je dobra suradnja i komunikacija unutar članstva pridonijela tome da se nađe zajednički interes članica iz djelatnosti solara, vjetra, bioplina i drugih. Pozvao je članove Koordinacije da i dalje budu aktivni i daju svoj doprinos u predlaganju rješenja za prelazak na novi način regulacije obnovljivih izvora koji uvodi premijski sustav i eko bilančnu grupu. Istaknuo je da je Koordinacija obnovljivih izvora, relevantan i reprezentativan partner Vladi RH jer okuplja preko 80% svih projekata u obnovljive izvore energije u RH. Koordinacija će se nastaviti zalagati da se poveća proizvodnja električne energije iz domaćih izvora, odnosno da se za biomasu i bioplin otvore kvote kako bi se iskoristio prirodni potencijal RH.

Dokumenti:
Izvješće o radu u 2015. godini
Program rada 2016.
vrh stranice
vrh stranice