Održana konferencija za novinare HUP-a Podružnice Dalmacija

21.11.2013.

Teme prve konferencije Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija bile su osvrt na situaciju u gospodarstvu te komentar na poreznu politiku i nedonošenje ključnih zakona koji tangiraju poduzetništvo te njihove posljedice. Konferenciji su prisustvovali članovi Izvršnog odbora, a izlagali su Goran Prgin, predsjednik Izvršnog odbora, Helena Budiša, dopredsjednica, Zdravko Plazonić, dopredsjednik, Luka Šangulin kao predstavnik Zadarske županije te Joze Tomaš koji je govorio o rezultatima turističke djelatnosti kao jedine privredne grane koja je ove godine pokazala rast, naročito u podsezoni.
21. studenoga 2013.u Splitu, održala se prva konferencija za novinare Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija u novom sazivu. Teme konferencije bile su osvrt na situaciju u gospodarstvu te komentar na poreznu politiku i nedonošenje ključnih zakona koji tangiraju poduzetništvo te njihove posljedice. Konferenciji su prisustvovali članovi Izvršnog odbora, a izlagali su Goran Prgin, predsjednik Izvršnog odbora, Helena Budiša, dopredsjednica, Zdravko Plazonić, dopredsjednik, Luka Šangulin kao predstavnik Zadarske županije te Joze Tomaš koji je govorio o rezultatima turističke djelatnosti kao jedine privredne grane koja je ove godine pokazala rast, naročito u podsezoni.

Izvršni odbor HUP-a Podružnice Dalmacija izrazio je zabrinutost zbog situacije u gospodarstvu, ali i scenarijima makroekonomskih kretanja koji navode da Hrvatsku u 2014. očekuje daljnji pad potrošnje, pad realno raspoloživog dohotka, neizvjesno financiranje javnog duga, uz moguće nove vrste poreza, na dohodak i imovinu te najavljeno povećanje međustope PDV-a za djelatnost turizma. Vezano za gospodarstvo Dalmacije, na listi 79 HR grupacija i samostalnih tvrtki sa prihodom većim od 1 milijarde kuna u 2012. godini samo je 6 tvrtki iz Dalmacije.

Na konkurentnost gospodarstva utječe, direktno i indirektno, osim porezne politike i zakonska legislativa, pa je nedonošenje izmjena ključnih zakona poput Zakona o radu i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama također pogubna po gospodarstvo.

Goran Prgin, predsjednik IO Podružnice istaknuo je da danas većina poduzetnika ne može ispuniti kriterije za financiranje svojih projekta, a država nije omogućila da novac direktno dođe do poduzetnika jer nitko ne vodi računa o kvaliteti projekata. Neke zemlje poput SAD-a i Njemačke mogu biti primjer kako se pomaže poduzetništvo u doba recesije. Pozitivno je što turizam bilježi rast, naročito u Dalmaciji, što se uspjelo u produžetku turističke sezone, ali bez industrije nema većeg zapošljavanja, niti pravog izlaska iz recesije. Luka Šangulin i Joze Tomaš kazali su kako će najava podizanja međustope PDV-a na 13% imati štetne posljedice po turizam i nautički turizam te kako će to unijet kaos pri administriranju novih računa. Helena Budiša je istaknula kako neke od olakšica nisu promijenile situaciju na bolje, jer se stvaraju nova porezna opterećenja i ukinute su neke od olakšica poput nepriznavanja troška automobila koje poduzetnici koriste za službena putovanja.. Dopredsjednik Izvršnog odbora Zdravko Plazonić kazao je da činjenica što nema stranih ulaganja govori sama za sebe, jer u uvjetima globalne ekonomije kapital ne poznaje granice. Uvjeti poslovanja u Hrvatsko, sa prevelikom poreznom presijom, parafiskalnim nametima, rigidnim radnim zakonodavstvom te učestalim zakonodavnim i poreznim izmjenama nisu dobri i to je razlog što nas strana ulaganja zaobilaze u širokom luku. Slična situacija je i sa domaćim poduzetnicima koji se, čak i kad imaju sve uvjete za dobivanje kredita i posluju pozitivno, zbog nesigurne i nepoticajne klime teško odlučuju za daljnja ulaganja. „Bolja suradnja Vlade sa poduzetnicima i HUP-om, uvažavanje poduzetničkih stavova, mogla bi promijeniti situaciju na bolje“ zaključio Prgin.
vrh stranice
vrh stranice