Održan seminar Energetska učinkovitost u industriji u LifeClass Termama Sveti Martin

16.02.2017.

Sv.Martin na Muri, 22. veljača, 2017. Održan seminar Energetska učinkovitost u industriji od stručnih predavača i predstavnika HUP Koordinacije za energetsku učinkovitost -  Igor Boni, Eduard Vivoda, Josip Erjavec i Ivica Vego, koji imaju višegodišnje iskustvo u energetskoj učinkovitosti, u samoj implementaciji i dobivanju bespovratnih sredstava iz EU fondova. Na seminaru su predstavili Indikativni godišnji plan Poziva na dostavu projektnih prijedloga (PDP) sufinanciranih iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija‟ 2014.-2020. za 2017. godinu čije se otvaranje očekuje uskoro.
Osobiti naglasak je na stavljen na specifične mjere mogu dodatno konkurirati na EU fondove i povući sredstva sufinanciranja:

- Mjere uštede u elektromotornim pogonima
- Mjere uštede izmjenom strojeva novim uz minimalnu ostvarenu uštedu 20%
- Mjere uštede izmjenom ventilacije novom uz minimalnu ostvarenu uštedu 20%
- Modernizacija rasvjete
- Obnova ovojnice zgrade
- Obnovljivi izvori energije
- Promjena energenta za grijanje i hlađenje

Spomenule su se i tehničke mjere energetske učinkovitosti koje uključuju energetski pregled za velika poduzeća i ISO 50001.

Vedrana Perkovic-Hadl, Bank Relationship Manager WeBSEFF, je predstavila primjere dobre prakse iz Hrvatske koji su financirani iz posebnih kreditnih linija za održivu energiju, a koju je osigurala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) posebno za investicije u projekte energetske efikasnosti i manje projekte obnovljivih izvora energije.
Seminaru su se odazvali poslodavci iz Regije koji su imali prilike postavljati konkretna pitanja i razmijeniti relevantna iskustva.
vrh stranice
vrh stranice