Održan peti susret znanosti i gospodarstva

15.05.2019.

Peta godina projekta dobrovoljnih studentskih stručnih praksi, kojim se studenti nastoje još tijekom studija upoznati s realnim zahtjevima tržišta rada, koji su zajedničkom suradnjom pokrenuli osječki Ekonomski fakultet i Hrvatska udruga poslodavaca Regionalni ured Osijek, obilježena je 5. Susretom znanosti i gospodarstva, koji se održao u utorak, 14. svibnja.2019. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku povodom Tjedna karijera Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Prve godine, 2014. godine kada se pokrenuo ovaj projekt, dobrovoljno se uključilo 30 studenta i 16 poslodavaca, članova HUP-a, te ukupno do sada kroz projekt je prošlo ukupno 227 studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Također, od 2017. godine projekt se proširio i na nacionalnu razinu, te su se priključile i ostale sastavnice Sveučilišta u Osijeku.

Ovaj susret potaknut je nastojanjima za još čvršćem povezivanju akademske i poslovne zajednice kako bi, diskutiranjem o aktualnoj gospodarskoj problematici, razmjenom iskustava i znanja mogli graditi temelje koji će, u konačnici, doprinositi sveopćem razvoju Regije. U pozdravnom govoru, dekan Boris Crnković istaknuo je da fakultet na razne načine pokušava studentima otvoriti vrata prakse, a cilj susreta jest mladima ukazati da im karijera počinje već na fakultetu, da ne čekaju dan kad će dobiti diplomu pa da onda traže posao, nego da se pokušaju već ranije pripremati i stjecati neka znanja, vještine, te se umrežavati, a radno ih mjesto čeka nakon završetka fakulteta. Ovaj se projekt pokazao više nego dobar, jer je puno veće zanimanje članica, poslodavaca nego li studenata za praksu. Ove smo godine uključili studente da budu moderatori i da sudjeluju i u panelu, istaknuo je Ivan Sarić, HUP Reg. ured Osijek u svom uvodnom govoru.

Na susretu su se organizirale tri tematske rasprave, s uvodnim predavanjima, a u panelu su sudjelovali predstavnici poslodavaca i studenata. Zanimljivo predavanje uz analizu aktualne problematike tržišta rada RH, Irene Bačelić, predstavnice Ministarstva rada i mirovinskog sustava na temu „Tržište rada RH – stanje, ograničenja i perspektive“, pružilo je izvrsnu podlogu za raspravu koja je uslijedila. U tematskoj raspravi sudjelovali su: Ivan Ergović, Nexe grupe, Denis Sušac, Mono d.o.o., Ante Nevistić, Inspecto d.o.o. te Aleksandar Zemunić, Selectio grupe.

A kako su upravo „ljudi“ pokretači i nositelji promjena, Matija Subašić Maras, Croatia osiguranja d.d., održala je uvodno predavanje druge tematske cjeline Susreta ističući nužnost kvalitetnog upravljanja talentima koje poduzeću daje stratešku prednost pred konkurencijom. Predavanjem ista je najavila  tematsku raspravu koja je okupila upravo osobe koje se bave upravljanjem talentima: Aleksandar Stojković, Belje plus d.o.o., Marija Felkel, Nexe grupa i Iva Perić, Spin Valis d.d.

U konačnici, posljednja tematska cjelina fokus je usmjerila prema mladim poduzetnicima i poslovnim ljudima koji su bili izuzetno uspješni studenti i tijekom studija su ulagali značajne napore kako bi stekli iskustvo i znanje „više“ i kako bi njihov životopis, pri završetku studija, bio što bogatiji. Program je započeo mladi poduzetnik i inovator Ivan Jelušić, Orqua, a tematsku raspravu su poveli: Nina Cerić, Žito grupa, Vedrana Tomljanović, Carta d.o.o., Marko Marincel, Plava tvornica i Ivan Škojo, ReRoot d.o.o. pod moderiranjem studentice Karle Bilandžić, EFOS.

Zaključujući susret, organizatori susreta (Nataša Drvenkar, EFOS i Ivan Sarić, HUP) su istaknuli da Ekonomski fakultet u Osijeku i Hrvatska udruga poslodavaca imaju zadaću pomoći studentima da budu što zapošljiviji na tržištu rada, a ovakvi susreti ih pripremaju za ono što dolazi nakon što dobiju diplomu.

vrh stranice
vrh stranice