Održan III. znanstveni forum: Pametnim specijalizacijama do pametnog ekonomskog rasta

10.10.2017.

Katedra za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku uz potporu HUP-a i partnerskih organizacija ove godine organizirala je treći po redu Znanstveni forum: „Pametnim specijalizacijama do pametnog ekonomskog rasta“, koji se održao jučer 10. listopada 2017. godine u Osijeku na Ekonomskoom fakuletu uz nazočnost preko 150 sudionika.
Znanstveni forum otvorili su dekan Ekonomskog fakulteta Boris Crnković, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić

Cilj organiziranja znanstvenog foruma je okupiti stručnjake iz poslovnog, javnog i znanstvenog života kako bi se ukazalo na ključne gospodarske probleme Republike Hrvatske u europskom i globalnom okruženju te kako bi se predstavile smjernice nužne za poticanje konkurentnosti, ubrzao ekonomski rast i ostvarilo društvo blagostanja. Tako su i ove godine sudjelovali brojni ekonomski stručnjaci i menadžeri hrvatskih tvrtki, kao i predsjednica HUP-a gđa. Gordana Deranja koja je istaknula kako sasvim sigurno treba ulagati u inovacije kako bismo se što brže razvijali, stvarali proizvode s većom dodanom vrijednošću. Nadodala je da je moguć brži razvoj rasterećenjem gospodarstva, smanjivanjem nameta, pružanjem mogućnosti mladima da lakše otvaraju biznise, njihovim stimuliranjem. Naše vlade čine nešto, ali to je presporo u odnosu na druge zemlje, te dok se prave reforme ne pokrenu, ostati ćemo tu gdje jesmo.

U okviru foruma održana su i dva zanimljiva panela. Na panelu o Pametnim mjerama do bolje ekonomske pozicije RH u globalnom okruženju sudjelovala je ministrica Dalić, savjetnik hrvatske predsjedice za gospodarstvo Marko Jurčić, viceguverner HNB-a Vedran Šošić, savjetnik uprave HBOR-a Hrvoje Galičić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić i potpredsjednik HGK Tomislav Radoš. Na drugom panelu pod nazivom Pametnim specijalizacijama do bolje ekonomske pozicije sudjelovali su menadžeri više hrvatskih tvrtki, članova HUP-a (Zdravko Jelčić, Spin Valis, Ivan Ergović, Nexe grupa,…).
vrh stranice
vrh stranice