Nova sredstva EU-a za financiranje palestinskih izbjeglica i ugroženih palestinskih obitelji putem Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku

23.11.2015.

Europska unija osigurat će dodatnih deset milijuna eura pomoći za palestinske izbjeglice putem Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA). Tim će doprinosom, nakon već odobrenog paketa pomoći od deset milijuna iz listopada, UNRWA lakše zajamčiti kontinuiran rad škola i isporuku osnovnih usluga palestinskim izbjeglicama. Time se doprinos EU-a Općem fondu UNRWA-e za 2015. popeo na 102 milijuna eura.
Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Federica Mogherini izjavila je: „Neprocjenjiva je važnost UNRWA-ina rada s palestinskom djecom čiji je život i prečesto obilježen ratom, nasiljem, raseljavanjem i nesigurnošću. Zahvaljujući UNRWA-i, moguće im je zajamčiti pravo na školovanje te izgradnju bolje budućnosti za njih i čitavu regiju. EU će i dalje podupirati UNRWA-u u pružanju palestinskim izbjeglicama ne samo kvalitetnih temeljnih usluga, već i stabilnosti i nade za budućnost u vrlo teškim okolnostima.“ Povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn komentirao je: „Iznimno mi je drago što sve više država članica sudjeluje u EU-ovu mehanizmu PEGASE i tako pokazuje podršku Palestincima. Današnjim dodatnim sredstvima pomoći će se najugroženijim palestinskim obiteljima, kojima je pomoć i dalje prijeko potrebna. Drago mi je što mogu objaviti i dodatni doprinos EU-a u iznosu od deset milijuna eura, koji će UNRWA-i omogućiti da zajamči daljnji rad škola te da palestinskim izbjeglicama osigura pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama.“ Cijelo priopćenje za medije dostupno je ovdje.
vrh stranice
vrh stranice