Napredne mreže (Smart grids)

28.10.2013.

HUP- Udruga elektroindustrije obratila se Hrvatskoj elektroprivredi i HERI s pozivom za održavanje sastanka na temu naprednih mreža.

Izvršni odbor je stava da je za transformaciju hrvatskog energetskog sustava u održivi poslovni model naprednih mreža nužan dijalog svih zainteresiranih strana - regulatora, operatora prijenosnih sustava i industrije. Dodatni poticaj vidi u procjeni da će se u srednjoročnom razdoblju donijeti direktiva EU iz tog područja što će neminovno pokrenuti implementaciju naprednih mreža u svim zemljama članicama, a kako bi se transformirao energetski sustav Europske unije.

Izvršni odbor smatra da se hrvatska elektroindustrija može aktivno uključiti u europski proces inoviranja energetskih mreža i biti kvalitetna podrška u kreiranju poticajnih okvira na nacionalnoj razini, i to zbog svoje tradicije, aktivnosti u razvoju odgovarajuće tehnologije te snažnog ICT sektora čija rješenja trebaju biti glavni „driver“ vizije naprednih mreža (Smart Grids).

Primjena tehnoloških inovacija i novih usluga u elektroenergetskoj mreži dodatno bi otvorila izvozne mogućnosti elektroindustrije što bi podržalo njen rast i razvoj te donijelo korist za gospodarstvo u cjelini.
vrh stranice
vrh stranice