Najava Tjedna prava potrošača u Republici Hrvatskoj

01.03.2018.

Povodom Svjetskog dana prava potrošača Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji sa drugim tijelima – dionicima politike zaštite prava potrošača u Republici Hrvatskoj organizira Tjedan prava potrošača u Republici Hrvatskoj na regionalnoj i središnjoj razini.

Glavno događanje planira se održati 15. ožujka u Zagrebu u Muzeju Mimara u trajanju od 12.00 – 18.00 sati kada će potrošači i građani putem info pultova institucija moći informirati o svojim pravima. HUP je također jedna od partnerskih institucija koja će predstaviti svoje usluge i Centar za mirenje.
Događanje, uz informiranje građana o njihovim potrošačkim pravima, uključuje i edukaciju gospodarstvenika o propisima iz područja zaštite prava potrošača i isto će se održati u sljedećim gradovima:

• Čakovec, 8. ožujka
• Slavonski Brod, 9. ožujka
• Vinkovci, 10. ožujka
• Pula, 12. ožujka
• Zadar 13. ožujka
• Dubrovnik 14. ožujka


Pozivaju se svi zainteresirani građani i poduzetnici da se odazovu događanjima.
Poduzetnicima će se prezentirati sve zakonske obveze i pravima iz područja zaštite prava potrošača, kao što su, primjerice, internet trgovina, telekomunikacijske usluge, te druge javne usluge.

Prezentirat će se i razjasniti ključne odredbe važećih propisa, prava i obveze gospodarstvenika prilikom sklapanja potrošačkih ugovora na daljinu (putem interneta) i u njihovim poslovnim prostorijama; označavanju proizvoda (kao što su hrana, tehnički proizvodi i slično); isticanju maloprodajne cijene; odgovornosti za materijalne nedostatke i jamstvo; obvezama pružatelja javnih usluga, kao i o mnogim drugim temama od interesa za gospodarstvenike. Ukazat će se i na prednosti novog sustava za alternativno rješavanje potrošačkih sporova u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, kako bi gospodarstvenici eventualne sporove s potrošačima riješili na brz, učinkovit i jeftin način.

Više informacija
vrh stranice
vrh stranice