Na sjednici Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija određeni prioriteti rada

20.07.2017.

12. srpnja 2017., u Splitu, održana je sjednica Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija. Na sjednici se raspravljalo o prioritetnim područjima djelovanja Izvršnog odbora koji su proistekli iz rezultata ankete koju je među članstvom proveo HUP regionalni ured Split. Predsjednik Izvršnog odbora Zdravko Plazonić na sjednici je govorio o lošoj slici poslodavaca u javnosti koju još više narušavaju poduzetnici koji krše zakon. Riječ je najviše o onima koji su koristili predstečajne nagodbe da bi prevarili vjerovnike. Kazao je kako takvi ne bi ni trebali biti u HUP-u i kako bi trebalo provoditi etički kodeks ponašanja. Od važnih tema, dodao je da je na prvom mjestu svakako zaštita vjerovnika i proboj pravne osobnosti.
Dopredsjednica Helena Budiša je istaknula kako je na snazi još uvijek propis koji se ne provodi već dvije godine od strane države, a odnosi se na financijsku odgovornost poduzetnika (obveza izvještavanja putem obrasca OPZ-STAT-1). Stoga je predložila, a što su prihvatili i ostali prisutni da se traži ukidanje predstečajne nagodbe prilikom izmjena Stečajnog zakona koje je trenutno u fazi javne rasprave.

Druga velika tema je izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju radi izmjena odredbi koje reguliraju naknadu plaće za vrijeme bolovanja na teret poslodavca. Zdravko Plazonić je kazao kako je preveliki broj dana bolovanja najveći upravo u Dalmaciji. Izvršni odbor HUP-a Podružnice Dalmacija će inzistirati na zahtjevu da se broj dana bolovanja na teret poslodavca smanji i da se ukine obveza poslodavca da radniku koji nije radio, nego je bio na bolovanju obavezno da godišnji odmor. Također, radi administrativnog rasterećenja poduzetnika, zaključeno je ponovo treba tražiti da se poslodavcima ukloni obveza provođenja ovrhe na plaći ,odnosno bilo kakvih izuzimanja od plaće. Prije svega, to je potrebno radi zaštite osobnih podataka radnika i rasterećenja djelatnika u računovodstvu tvrtki, koje su u principu zaposlene da bi obavljale računovodstveno-knjigovodstvene poslove poslodavca, a ne osobnih poslova radnika. Na sjednici su također imenovani predstavnici HUP-a u Gospodarsko-socijalnom vijeću Splitsko-dalmatinske županije.
vrh stranice
vrh stranice