Kreće izrada Odluke o godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca za 2018.

15.09.2017.

HUP je danas pozvao svoje članove da pošalju potrebe za stranim radnicima za 2018. godinu s obzirom da se uskoro kreće s pripremama za izradu Odluke o godišnjoj kvoti za zapošljavanje državljana trećih zemalja, u kojem procesu je HUP aktivan sudionik.

Naime, Zakonom o strancima (NN 130/11, 74/13 i 69/17, dalje: Zakon) se regulira boravak i rad stranaca u RH, a člankom 74. stavkom 1. Zakona propisano je kako Vlada RH Odlukom utvrđuje godišnju kvotu za zapošljavanje državljana trećih zemalja najkasnije do 31. listopada tekuće godine za sljedeću godinu za produženje već izdanih dozvola i novo zapošljavanje.

Odlukom se utvrđuje godišnja kvotu za zapošljavanje državljana trećih zemalja, što ne uključuje državljane država članica EU. Nadalje, Odluka je predviđena za zapošljavanje državljana trećih zemalja koje imaju nižu stručnu spremu ( NKV i SSS ) dok je za zapošljavanje visokokvalificiranih radnika iz trećih zemalja predviđen institut „EU plave karte“, reguliran u glavi XII. Zakona o strancima te iste nije potrebno prijavljivati u kvotu za zapošljavanje stranaca sukladno ( osim u slučaju premještaja osoba unutar društva– čl. 79.a Zakona).
vrh stranice
vrh stranice