KORONAVIRUSNA BOLEST - INFORMACIJE ZA POSLODAVCE

U siječnju 2020. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je izbijanje koronavirusne bolesti  u provinciji Hubei u Kini međunarodnom zabrinutošću za javno zdravstvo. WHO je izjavio da postoji visok rizik od širenja koronavirusne bolesti 2019. (COVID-19) u druge zemlje širom svijeta.

WHO i javne zdravstvene vlasti širom svijeta poduzimaju mjere za suzbijanje epidemije COVID-19. Međutim, važan je i dugoročni uspjeh. Svi dijelovi našeg društva - uključujući poduzeća i poslodavce - moraju igrati ulogu ako želimo zaustaviti širenje ove bolesti.

Ključne institucije i centri informiranja:

 HZJZ   STOŽER CIVILNE ZAŠTITE    VLADA RH     POREZNA UPRAVA HZZ

Odgovori HZZ-a na upite HUP-a

30.07.2020.

U nastavku su odgovori HZZ-a na upite članova Hrvatske udruge poslodavaca.

ODGOVORI HZZ-a 29.7.2020.

ODGOVORI HZZ-a 30.7.2020.

Izdvajamo - VAŽNO: Mjesečne evidencije rada za lipanj  može potpisati netko drugi, kao npr. direktor.

 Naime, neki radnici su odsutni s rada zbog bolovanja, godišnjih odmora i drugih razloga i

poslodavac nije u mogućnosti još uvijek za lipanj dobiti potpise svih radnika. Plaće su za te

odrađene sate već isplaćene, predani su JOPPD obrasci gdje je sve već evidentirano.

 

 

Objavljen poziv za dodjelu držanih potpora poduzetnicima iz sektora prometa

23.07.2020.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture  objavilo je poziv poduzetnicima za korištenje sredstava iz programa državnih potpora u sklopu mjera gospodarskog opravka Vlade Republike Hrvatske. Provedbena tijela programa dodjele su Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) za velike tvrtke i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za male i srednje tvrtke.

 

Zatražen hitni sastanak s HZZ-om i Ministarstvom financija zbog otpisa doprinosa

17.07.2020.

Zbog poteškoća u obradi podataka i otpisa doprinosa prilikom korištenja potpore za očuvanje radnih mjesta i odgode plaćanja poreza, HUP je zatražio hitan sastanak s Poreznom upravom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Ministarstvom financija i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava kako bi pojasnio probleme na terenu i potaknuo otklanjanje poteškoća.

 

HUP - DOPIS - Otpis doprinosa

 

HBOR - mjere za ublažavanje posljedica epidemije COVID-19

17.07.2020.

U nastavku se nalazi dopis s informacijama o nizu mjera koje je HBOR uveo za ublažavanje posljedica epidemije COVID-19 na gospodarstvo. Mjere se odnose na odgodu ili reprogram plaćanja postojećih obveza, nove povoljne kredite za likvidnost te mogućnost korištenja osiguranja portfelja kredita za likvidnost odobrenih izvoznicima kojim HBOR preuzima 50% rizika povrata kredita. Poduzetnicima su i dalje na raspolaganju i drugi programi HBOR-a za kreditiranje investicija i obrtnih sredstava koji se odobravaju putem poslovnih banaka ili izravno.

HBOR - MJERE

vrh stranice
vrh stranice