KORONAVIRUSNA BOLEST - INFORMACIJE ZA POSLODAVCE

U siječnju 2020. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je izbijanje koronavirusne bolesti  u provinciji Hubei u Kini međunarodnom zabrinutošću za javno zdravstvo. WHO je izjavio da postoji visok rizik od širenja koronavirusne bolesti 2019. (COVID-19) u druge zemlje širom svijeta.

WHO i javne zdravstvene vlasti širom svijeta poduzimaju mjere za suzbijanje epidemije COVID-19. Međutim, važan je i dugoročni uspjeh. Svi dijelovi našeg društva - uključujući poduzeća i poslodavce - moraju igrati ulogu ako želimo zaustaviti širenje ove bolesti.

Ključne institucije i centri informiranja:

 HZJZ   STOŽER CIVILNE ZAŠTITE    VLADA RH     POREZNA UPRAVA HZZ

Nove Odluke Stožera

27.05.2020.

Zbog daljnjeg razvoja povoljne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nastavio je s ublažavanjem mjera te je danas donio tri Odluke:

Izmjena Odluke o posebnom načinu rada tržnica

26.05.2020.

Izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Deklaracija o proizvodu maske za lice

25.05.2020.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. travnja 2020. godine donijela Odluku o dopunama odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, a koja je objavljena u Narodnim novinama, broj 53/2020. i kojom je u točki III. propisano: „Zadužuje se Državni inspektorat da u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremi predložak deklaracije, odnosno informaciju o proizvodu maske za lice, a sukladno odredbama propisa kojim se uređuju predmeti opće uporabe“.

HUP-Udruga trgovine: Prijedlozi novih mjera relaksacije u sektoru trgovine

22.05.2020.

Kako se sve nužne mjere čišćenja radi sprečavanja infekcije u trgovinama provode u svim prodajnim lokacijama u cilju osiguranja zaštite i sigurnosti kupaca i radnika u trgovinama, prije i nakon radnog vremena, a ujedno se sve površine i POS uređaji redovno čiste tijekom dana, HUP- Udruga trgovine još jednim dopisom podsjeća i smatra da je pauza za dezinfekciju prostora nepotrebna i dodatno stvara negativne efekte kod kupaca. 

DOPIS HUP-a

Najnovije preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za ugostitelje 20.05.2020.

21.05.2020.

DOKUMET: Preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskimobjektima u smještajnim kapacitetima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19

Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika. 

Ukida se ograničenje radnog vremena za kafiće i restorane, sada ponovno mogu raditi i nakon 23 sata.

Prestanak važenja Odluke o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko Republike Hrvatske

19.05.2020.

U skladu s odredbama Odluke o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske (NN br. 33/20) i  odredbama Odluke o izmjenama Odluke o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske (NN br. 48/20), ova Odluka primjenjuje se do 18. svibnja 2020. godine. 

vrh stranice
vrh stranice