KORONAVIRUSNA BOLEST - INFORMACIJE ZA POSLODAVCE

U siječnju 2020. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je izbijanje koronavirusne bolesti  u provinciji Hubei u Kini međunarodnom zabrinutošću za javno zdravstvo. WHO je izjavio da postoji visok rizik od širenja koronavirusne bolesti 2019. (COVID-19) u druge zemlje širom svijeta.

WHO i javne zdravstvene vlasti širom svijeta poduzimaju mjere za suzbijanje epidemije COVID-19. Međutim, važan je i dugoročni uspjeh. Svi dijelovi našeg društva - uključujući poduzeća i poslodavce - moraju igrati ulogu ako želimo zaustaviti širenje ove bolesti.

Ključne institucije i centri informiranja:

 HZJZ   STOŽER CIVILNE ZAŠTITE    VLADA RH     POREZNA UPRAVA HZZ

Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

14.01.2021.

Vezano za jučer donesenu  Odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske objavljene su detaljne informacije na portalu www.koronavirus.hr u nastavku.
U tekstu se navodi i objava iz Službenog lista EU
Smjernice o ostvarivanju slobodnog kretanja radnika tijekom pandemije bolesti COVID-19 
Odluka se primjenjuje od 14. do 31. siječnja 2021. godine. 

COVID -19 epidemiološke mjere - proglašenje više sile

15.10.2020.

Poslodavci koje obvezuju ugovori o prometu roba s međunarodnim elementom, uslijed trajanja posebnih okolnosti uzrokovanih virusom COVID-19 mogu doći u situaciju da ne mogu isporučiti svoje proizvode u ugovorenim rokovima, bilo zbog nemogućnosti proizvodnje i/ili otežanog transporta svoje robe do kupca.

 

Mapiranje kretanja unutar EU zbog Covid-19 i trgovina izvan EU

15.10.2020.

Države članice EU-a donijele su Preporuku o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19. To uključuje klasifikaciju regija (zelenih, narančastih, crvenih i sivih) na temelju lokalne epidemiološke situacije uz veću jasnoću i predvidljivost bilo kojih mjera koje ograničavaju slobodno kretanje u Europskoj uniji.

Prijedlog Komisije uključuje zajednički sustav mapiranja zasnovan na kodu u boji (zelena, narančasta, crvena, siva), zajednički kriteriji za države članice pri odlučivanju hoće li uvesti ograničenja putovanja, zajednički pristup za putnike iz 'crvenih područja' (testiranje i samokarantena), kao i jasnije i pravovremene informacije za javnost.

Ponovno se otvaraju granični prijelazi za pogranični promet između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

15.10.2020.

Prijelazi za pogranični promet, zatvoreni od 2. travnja ove godine, ponovo se otvaraju 15. listopada.

Dvadeset prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske privremeno je bilo zatvoreno početkom travnja zbog sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19 te se, na inicijativu Republike Hrvatske, ponovo otvaraju za pogranični promet 15. listopada zbog početka nove školske godine te potrebe obavljanja gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti u pograničnim područjima obiju država.
 

vrh stranice
vrh stranice