Koronavirus COVID-19: mjere radi očuvanja radnih mjesta - prijedlozi HUP-a

03.03.2020.

U nastavku je dopis HUP-a upućen Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvu financija i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava:

 

 "Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija podigla rizik vezan uz koronavirus COVID-19 na "vrlo visok", a Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio rast rizika na „visok“ za ljude u Europskoj uniji, obraćamo Vam se s prijedlogom mjera za ublažavanje posljedica epidemije na gospodarstvo.

Iako trenutno nema zabrane putovanja u područja zahvaćena epidemijom, za sada je neizvjesno hoće li pojava nove bolesti imati samo privremene negativne posljedice ili će uzrokovati oštar pad gospodarske aktivnosti. S obzirom da se situacija brzo mijenja, od nas to zahtijeva da usporedno sa zdravstvenim mjerama hitno pripremimo mjere kojima ćemo očuvati radna mjesta. Naime, hrvatsko gospodarstvo je značajno izloženo uvozu, a velik broj poduzetnika u prerađivačkoj industriji uključen je u dobavne lance s više subjekata i zemalja. Zbog kašnjenja ili obustave isporuka repromaterijala, odnosno dijelova, raste vjerojatnost da će neki poduzetnici biti prisiljeni prekidati proizvodnju, a za diverzifikaciju dobavljača i logističkih operacija nužno je duže vrijeme.

Po uzoru na dobru praksu Italije i uvažavajući obuhvat postojećih mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predlažemo da se kreira nova, interventna mjera za očuvanje radnih mjesta ugroženih koronavirusom kojom će se:

  • Isplaćivati potpora za skraćivanje radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme
  • Financirati 80% iznosa plaće radnika kao što je to slučaj u Italiji
  • Ukloniti moguća prepreka u povlačenju pomoći zbog ograničenja koje nosi potpora malih vrijednosti

te da se u državnom proračunu rezerviraju dostatna sredstva radi očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je došlo do privremenog pada poslovnih aktivnosti zbog koronavirusa. Napominjemo kako visina financiranja plaće radniku ima još veću važnost zbog prijetnje odljeva kvalificiranih radnika u inozemstvo.

S obzirom na rizik uvođenja ograničenja kretanja, odnosno neizvjesnost razvoja situacije i trajanja epidemije, ukazujemo da bi to moglo imati negativan utjecaj na likvidnost poduzetnika te Vas pozivamo da već sada pripremite izvore kojima će se osigurati potreban obrtni kapital za premošćivanje eventualnih problema s likvidnosti.

U skladu s iznesenim, pozivamo Vas na koordinirano i zajedničko djelovanje te Vas molimo da hitno sazovete sastanak kako bismo usuglasili provedbu mjera kojima ćemo očuvati radna mjesta."

vrh stranice
vrh stranice