Konferencija za novinare HUP-a Podružnice Dalmacija

05.02.2014.

Na konferenciji za medije održanoj početkom veljače u Splitu HUP Podružnice Dalmacija osvrnuo se na nove Vladine mjere za smanjenje proračunskog deficita i na Zakon o radu. O tim su temama govorili predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Dalmacije Goran Prgin i dopredsjednica Helena Budiša.
Goran Prgin na početku je izrazio zabrinutost zbog izostanka dugoročnih mjera za poticanje rasta proizvodnje, izvoza i poduzetništva. 'Sve su ovo kratkoročne kozmetičke intervencije i u trenutku kada imamo najave iz ostalih europskih zemalja prema kojima će svi zabilježiti značajan rast, koda nas je najavljen rast od skromnih 0,2 posto za koji ionako sumnjamo da će biti ostvaren', rekao je na početku Prgin.
Helena Budiša je također izrazila sumnju da će se realizirati skroman rast od 0,2 posto zbog pada proizvodnje izvoza i rasta nezaposlenosti. 'Uštede treba raditi na rashodovnoj strani, a posezanjem za sredstvima drugog mirovinskog stupa samo se odgađa obaveza i to nije rješenje. To je zapravo odraz stihije i izostanka strategije', izjavila je dopredsjednica HUP-a Dalmacije Helena Budiša.
Goran Prgin je kazao da za poticanje rasta proizvodnje i privredne aktivnosti nedostaju mjere koje bi omogućile kreditiranje tvrtki. Svjež novac koji bi banke 'ubacivale' u poduzeća pomogao bi da idu dalje, da se razviju, povećaju proizvodnju, zapošljavaju nove radnike i polako Hrvatsku izvlače iz krize. „To je jedini način da se iz nje izađe“ , kazao je Prgin.
Dodao je kako se krediti ne mogu dobiti, kako banke praktički ne kreditiraju privatni sektor i poduzeća te da više daju kredite stanovništvu.
Osvrnuo se i na Zakon o radu te na sindikate koji najavljuju generalni štrajk. Smatra da novim zakonom nisu narušena nikakva radnička prava te da sindikati, stoga, nemaju zbog čega prijetiti štrajkom.
„Zakon o radu je doživio samo minimalne promjene, ni blizu se nije prihvatilo ono što su tražili poslodavci i zato ne razumijem zašto se sindikati bune i prijete generalnim štrajkom Treba se vratiti socijalnom dijalogu i sjesti za stol. Eventualni štrajk samo bi pogoršao i inače loše stanje u gospodarstvu“ izjavio je Prgin.
vrh stranice
vrh stranice