Konferencija o europskom stupu socijalnih prava održana u Bugarskoj

02.07.2018.

27. lipnja 2018. godine u Nacionalnoj palači kulture u Sofiji, u Bugarskoj  održana je konferencija na visokoj razini pod nazivom "Europski stup socijalnih prava – raditi zajedno za rezultate“. Na konferenciji su sudjelovala tripartitna izaslanstva svih država članica EU-a (ministri, predstavnici sindikata i udruga poslodavaca), predstavnici europskih institucija, europskih socijalnih partnera i predstavnici nevladinog sektora.

Hrvatsku delegaciju predstavljali su: Katarina Ivanković Knežević, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Vedrana Gado, Hrvatska udruga poslodavaca, Ana Miličević Pezelj, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, te Vesna Mastela Buzan, Ministarstvo demografije, mladih, obitelji i socijalne politike.

Glavni cilj konferencije bila je rasprava o socijalnoj dimenziji Europe i proračunu Europske unije za sljedeće programsko razdoblje te rad na društvenoj europskoj zajednici i smanjenje jaza između plaća i razvoja između država članica kroz Europski stup socijalnih prava. Također se raspravljalo o budućnosti kohezijske politike i budućnosti Europskog socijalnog fonda. Sudionici su razmatrali provedbu politike Europskog stupa socijalnih prava godinu dana nakon njezina objavljivanja od strane Europske komisije te se raspravljalo o ključnim sredstvima za postizanje rezultata - financijskih resursa za potporu stupa kao i višegodišnjem financijskom okviru.

Ova konferencija bila je posljednja od više od 20 foruma o društveno značajnim temama tijekom bugarskog predsjedanja Europskom unijom. Ista je održana sedam mjeseci nakon proglašenja Europskog stupa socijalnih prava.

Bit europskog stupa socijalnih prava je osiguravanje novih i djelotvornijih prava građanima. Stup se temelji na 20 ključnih načela, razvrstanih u tri kategorije: jednake mogućnosti i pristup tržištu rada, pravedni radni uvjeti, te socijalna zaštita i uključenost. Ovim načelima podupirati će se prava kojima će se osiguravati pravedno tržišta rada i sustavi socijalne skrbi. Europski stup socijalnih prava prvenstveno je usmjeren na europodručje, ali primjenjuje se na sve države članice EU-a koje u njemu žele sudjelovati. Ostvarivanje načela i prava definiranih u europskom stupu socijalnih prava zajednička je odgovornost država članica, institucija EU-a, socijalnih partnera i ostalih dionika. Čelnici EU-a proglasili su europski stup socijalnih prava na socijlanom sastanku u  Švedskoj u studenome 2017.godine.

Više o europskom stupu socijalnih prava na poveznici https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/social-summit-european-pillar-social-rights-booklet_hr.pdf

vrh stranice
vrh stranice