Konferencija „Brexit i poslovni sektor“

08.12.2017.

Veleposlanstvo UK u Zagrebu, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora organizirali su konferenciju na temu „Brexit i poslovni sektor“ pod pokroviteljstvom Andrewa Dalgleisha, britanskog veleposlanika u RH, koji se ovom prigodom uvodno obratio nazočnima. Stavove britanskog poslovnog sektora o ovoj važnoj temi predstavio g. Sean McGuire, direktor za EU pitanja u Confederation of British Industry (CBI), udruzi koja je britanski ekvivalent Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Osim EU pitanjima, g. McGuire koji vodi briselsko predstavništvo CBI-a, bavi se i lobiranjem prema EU institucijama posebice vezano za politike zaštite okoliša, zapošljavanja, socijalnih politika, e-trgovine, komunikacija, potrošačke politike, financijskih usluga. G. McGuire, održao je zanimljivu prezentaciju o budućnosti odnosa EU i UK, o potrebi da se ti odnosi definiraju što je prije moguće, na kvalitetan i transparentan način kako bi se trgovinski tokovi između ova dva važna trgovinska partnera nesmetano nastavili. Važnost nastavka dobrih trgovinskih odnosa od iznimne je važnosti za obje strane. Istaknuo je kako je neprihvatljiva mogućnost da se odnosi EU i UK svedu na odnose trećih zemalja.
Uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali vlp. Dalgleish, g. McGuire, g. Želimir Kramarić (HGK) i Biserka Sladović (HUP), a ovdje donosimo najzanimljivije naglaske:
UK i RH imaju doista skromnu trgovinsku razmjenu, koja je njezina budućnosti nakon Brexita:
- Brexit kao svaka nova situacija predstavlja izazov, ali i priliku. Na primjeru sektora turizma gdje ostvarujemo dobre rezultate s UK puno toga ovisiti o kursu britanske funte, jer smo već imali prilike vidjeti kako emitivna tržišta hrvatskog turizma „padaju“ kada pada vrijednost domaće valute, no takvi negativni učinci mogu se ublažit dodatnom promidžbom.

Koja je budućnost EU nakon izlaska UK, Europa s dvije ili više brzina i u kojoj će brzini biti Hrvatska? Na to pitanje zaista nitko nema siguran odgovor, a i Bijela knjiga o budućnosti EU nudi više opcija. Do sada je centar političke moći počivao u trokutu London- Pariz-Berlin, no sada se situacija mijenja i prestaje nam samo da vidimo kako će se stvari razvijati nakon dovršetka postupka Brexita.

Koji će biti odnosi EU i UK nakon Brexita? Hoće li nalikovati odnosima EU i Švicarske ili Norveške?
Upravo je Norveška država koja je prva na rang-listi EK s najbrže i najviše trasponirane legislative, više od svih država članica. No, ovdje se radi o posve drugačijoj situaciji, jer odnosi s UK niti ne nalikuju onim s Norveškom, a razina bilateralnih odnosa će ovisiti o ispregovaranim rješenjima.

Na upit moderatora rasprave o zabrani zapošljavanja hrvatskih državljana u UK koja ističe godinu dana nakon Brexita, veleposlanik Dalgleish istaknuo je kako se ne radi o diskriminaciji hrvatskih državljana, već samo o mjeri kontrole imigracijskih tokova.

S obzirom na interes poslovne zajednice, dogovoren je nastavak suradnje HUP-a i Veleposlanstva UK na ovoj i sličnim temama.

vrh stranice
vrh stranice