Izvršni odbor HUP-a Podružnice Dalmacija u Hrvacama i Sinju

09.04.2019.

Izvršni odbor dalmatinske podružnice HUP-a posjetio je Grad Sinj i Hrvace gdje je održao sjednicu. Domaćin cijelog događanja bio je Jakov Lovrić, vlasnik tvrtke članice HUP-a MEL d.o.o. Prije same sjednice, izaslanstvo HUP-a posjetilo je Muzej sinjske Alke u Sinju. Impresivan postav i zgradu Muzeja financirali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Viteško alkarsko društvo Sinj, Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija. Nakon obilaska muzeja uz pratnju vodiča, svi prisutni su se uputili u Hrvace.

Po završetku protokolarnog dijela i zahvale domaćinu na gostoprimstvu u njegovom Centru HRV, započela je sjednica.

Na sjednici se razgovaralo o trenutnim aktivnostima HUP-a i HUP Regionalnog ureda Split, problemima poduzetništva koji još nisu riješeni, planu aktivnosti za slijedeće razdoblje te Izbornoj Skupštini podružnice. Iako je HUP-a imao uspjeha u vidu zakonskih pozitivnih promjena poput smanjenja mrežarina ili nedavnog smanjenja naknade za obnovljive izvore energije, najveći problemi poduzetnika u Hrvatskoj poput problema s bolovanjima - nisu riješeni. Problem bolovanja, ovrhe nad plaćama radnika, problem inspekcijskih nadzora, porezne olakšice na smještaj i prehranu svih radnika, a ne samo sezonskih, parafiskalni nameti te reforme na više područja koje je HUP tražio prije nekoliko godina – nisu riješeni. Također, kvote za uvoz radne snage koje su povećane na inicijativu HUP-a, nisu do kraja iskorištene što govori o tome da ova mjera, kao i druge, nisu dovoljne za rješavanje problema nedostatka radne snage.

Na sjednici se razgovaralo i o najavljenom povećanju cijene električne energije za poduzeća. Predsjednik Izvršnog odbora Zdravko Plazonić je kazao kako je neprihvatljivo toliko poskupljenje električne energije bez obzira na činjenicu da je cijena energije na tržištu i burzi porasla. Podaci govore da HEP uvozi samo 10% električne energije pa ne možemo govoriti da cijena ovisi o svjetskom tržištu električne enrgije. Zaključeno je kako treba dobiti točne informacije o tome što će poskupjeti i kojim kategorijama potrošača.

Vesna Ivić-Šimetin prisustnima je predstavila ponudu tvrtke članice  RWE koja je ponudila organizaciju prezentacije za male i srednje poduzetnike Dalmacije  o njihovim pravima kao potrošačima struje te o samom tržištu – od zajamčene tarife i mogućnostima sklapanja ugovora s opskrbljivačima.

Zbog telefonski najavljenih novih uvjeta poslovanja u Carinskom skladištu tipa D, o čemu je izvijestila Mira Hajdić, zaključeno je da će HUP-ov regionalni ured Split nadležnom Carinskom uredu uputiti službeni upit.

 Nakon završene sjednice, domaćin Jakov Lovrić je organizirao obilazak HRV Centra te pršutane njegove tvrtke MEL d.o.o. Sam naziv HRV Centar se odnosi na pojam hrvatskih proizvoda smještenih u Hrvacama. Intencija ovog kompleksa je da poljoprivrednici i ostali proizvođači s područja Hrvaca, plasiraju svoje proizvode u Centru ili sami izlažu na predviđenom prostoru tržnice. Pri tome je posebno s ponosom istaknuo kako se ovakvim pristupom, osigurava opstanak stanovništva u ovom kraju.

vrh stranice
vrh stranice