Izaslanstvo HUP-a na sastanku s premijerom Vlade RH i ministrima - tema reforme i socijalni dijalog

07.03.2017.

Zagreb, 7. ožujka 2017. – Jučer se u Banskim dvorima susrelo izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca na čelu s predsjednicom HUP-a Gordanom Deranjom s predsjednikom Vlade RH, Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicima Vlade te ministrima.
Glavne teme sastanka bile su socijalni dijalog, nužne reforme te opća ocjena stanja gospodarstva u Hrvatskoj koje je i dalje prema ocjeni HUP-a i njegovih članova nedovoljno konkurentno te poduzetnici i dalje osjećaju pravnu nesigurnost, o čemu je govorila predsjednica HUP-a, Gordana Deranja. Vladi RH predstavljen je i HUP Skor, alat za mjerenje provedbe reformi koji je pokazao da usprkos mnogima koji su provedene, Hrvatskoj i dalje nedostaju ključne reforme koje bi nas približile razvijenim zemljama srednje i istočne Europe. U svom izlaganju predstavnici HUP-a upozorili su da iako među poslodavcima vlada optimizam s obzirom na rast BDP-a i dalje je potrebno provesti veće napore kako bi se razriješila prenormiranost i administrativno rasteretilo gospodarstvo RH.

Predsjednik Vlade RH predstavio je planove Vlade za osnaživanje i rast gospodarstva, kojima bi se potaknulo zapošljavanje, povećao izvoz i spriječio odlazak mladih iz RH. Izaslanstvo HUP-a pozdravilo je donošenje Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva kao i poreznu reformu. Vlada RH je kao jedan od prioriteta istaknula pravnu sigurnost i smanjenje deficita.

Ministrica Dalić naglasila je potrebu za većom angažiranosti državnih institucija te je govorila o trenutno slaboj institucionalnoj potpori poslodavcima. Potpredsjednica Vlade također je istaknula da je kroz dosadašnji rad prepoznala i očekuje i daljnju potporu HUP-a, a naglašeno je da se dobra suradnja mora ostvariti i s ostalim resornim ministarstvima.

Predstavnici HUP-a kao prioriete su istaknuli daljnje rasterećenje gospodarstva, socijalni dijalog te povećanje konkurentnosti; reformu obrazovanja kao jednu od ključnih jer upravo ona direktno utječe na razvoj ljudskih potencijala koji su najvažniji resurs Republike Hrvatske. HUP se osvrnuo i na manjak ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D) te je ukazao na velik potencijal hrvatske drvne industrije koji je i dalje nedovoljno iskorišten. Također potrebna nam je i bolja iskorištenost EU fondova kao i jednaka prava za dobivanje poticaja za sve poduzetnike. Zaključeno je i da nam je potreban i jasan i točan plan uvođenja eura, te izmjena Zakona o lukama i pomorskom dobru.
Članovi HUP-a od Vlade očekuju da ih aktivno i pravovremeno kroz socijalni dijalog uključi u sve buduće rasprave o temama bitnim za gospodarstvo i poslodavce u RH. Dogovoreno je da će se kroz redovne bilateralne razgovore Vlade s poslodavcima voditi usklađena gospodarska, socijalna i razvojna politika.

Na sastanku su u ime HUP-a sudjelovali Gordana Deranja, predsjednica HUP-a; Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora; Božo Prka, član Savjeta HUP-a; Emil Tedeschi, član Savjeta HUP-a; Ivica Mudrinić, član Savjeta HUP-a i predsjednik NVK; Ivan Pavlović, član Izvršnog odbora HUP-a; Damir Zorić, član Izvršnog odbora HUP-a; Zdravko Jelčić, član Izvršnog HUP-a; Jako Andabak, član Izvršnog odbora HUP-a; Mihael Furjan, član Izvršnog odbora HUP-a i Ivan Bračić, član Izvršnog odbora HUP-a i Davor Majetić, glavni direktor.

U ime Vlade RH na sastanku su sudjelovali uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Izvor fotografije: Vlada RH
vrh stranice
vrh stranice