HUP-Udruga ljekarnika protiv donošenja Izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne

07.07.2016.

HUP-Udruga ljekarnika oštro se protivi izmjenama Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne, Republika Hrvatska ima uređen ljekarnički sustav i uređenu mrežu ljekarni. Prema sada važećem Pravilniku o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne propisani su uvjeti za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne.

Turizam i turistička naselja već su prepoznata i uvrštena u važećem Pravilniku, a uzimajući u obzir da je turizam osjetljiva gospodarska grana, stava je HUP-Udruge ljekarnika kako je broj noćenja kao kriterij za otvaranje ljekarne vrlo promjenjiv te zbog svog sezonskog karaktera neprihvatljiv.

Ljekarničke usluge pružaju visoko kvalificirani zdravstveni stručnjaci – magistri farmacije koji nastoje dati podršku svakom pojedinom pacijentu i sustavu zdravstva, stoga predlažemo da se u cilju poboljšanja ljekarničke skrbi na turističkim područjima ljekarnama dozvoli da same utvrde kakvo je radno vrijeme potrebno u turističkim mjestima za vrijeme turističke sezone. Boljim ekipiranjem ljekarni sadržajima, novim uslugama ljekarničke skrbi, boljom ekipiranošću stručnim kadrovima i njihovom boljom educiranošću i općenito uvažavanjem značaja ljekarničke skrbi i pravednim vrednovanjem ljekarničkih usluga postići će se bolji rezultati i osigurati bolja dostupnost pacijentima nego otvaranjem novih ljekarni. HUP-Udruga ljekarnika izražava oštro protivljenje donošenju ovakvog prijedloga Pravilnika koji bi doveo do urušavanja ljekarničke mreže te traži povlačenje iz procedure.
vrh stranice
vrh stranice